Actualitate

România susține ridicarea relațiilor dintre UE și țările din Golf la nivel de parteneriat strategic, a transmis Luminița Odobescu la reuniunea ministerială UE-CCG

post-img
reuniunea ministerială UE-CCG

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a participat marți, la Bruxelles, la reuniunea ministerială UE – Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG), în perspectiva primei ediții a summitului UE-CCG la nivel înalt, care are loc miercuri, tot la Bruxelles, și unde România este reprezentată de președintele Klaus Iohannis.

Cu această ocazie, arată MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro, miniștrii prezenți au evidențiat importanța istorică a reuniunii în format bi-regional, din perspectivă politică, economică și securitară. În egală măsură, au apreciat că realizarea unui eveniment de o asemenea anvergură reprezintă dovada solidității relațiilor speciale de parteneriat dintre cele două regiuni și a gradului ridicat de implicare a statelor membre în procesul de consolidare a cooperării în domeniile de interes comun.

În continuare, miniștrii participanți s-au angajat într-un dialog aprofundat pe marginea provocărilor actuale de securitate și, implicit, a modalităților de obținere a stabilității regionale. Cei prezenți au accentuat necesitatea implicării de o manieră coordonată în eforturile de dezescalare în Orientul Mijlociu.

Conform sursei citate, ministrul Luminița Odobescu a salutat oportunitatea ridicării nivelului relației actuale dintre cele două regiuni la cel de Parteneriat Strategic, sens în care a reiterat disponibilitatea părții române de a continua să se implice dinamic și constructiv în avansarea inițiativelor comune.

De asemenea, a evidențiat valoarea coordonării demersurilor în vederea promovării dialogului și facilitării proceselor de negociere, în paralel cu acordarea de asistență umanitară și sprijin pentru populația civilă din zonele afectate de crize. În acest sens, s-a referit la contribuția României la eforturile umanitare pentru populația din Gaza și Liban. În cadrul dialogului pe teme regionale și internaționale a subliniat că principala amenințare de securitate pentru țara noastră o reprezintă agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a apreciat poziția statelor membre ale Consiliului de Cooperare al Golfului pentru promovare a respectării ordinii internaționale bazate pe reguli. 

Consiliul de Cooperare al Golfului a fost format în anul 1981 și este format din Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar.

Primul summit între liderii UE și cei ai țărilor din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) are loc la Bruxelles la 16 octombrie, el fiind co-prezidat de președintele Consiliului European, Charles Michel, și de emirul Qatarului, Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani, în calitate de președinte rotativ al CCG.

Potrivit unui comunicat al Consiliului, summitul reprezintă o oportunitate pentru UE de a dezvolta un parteneriat mai strâns cu CCG și cu statele sale membre (Emiratele Arabe Unite, Regatul Bahrain, Regatul Arabiei Saudite, Sultanatul Oman, Statul Qatar și Statul Kuweit), care sunt parteneri geostrategici într-o perioadă de circumstanțe geopolitice dificile.

Principalele teme de discuție sunt modalitățile de aprofundare a cooperării cu privire la principalele provocări globale comune, cooperarea economică, inclusiv comerțul și investițiile, energia, durabilitatea și clima, conectivitatea, legăturile între oameni.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter