Politic

Tiraspolul tace după anunțul privind sprijinul european

video

Tiraspolul nu a spus nimic după ce s-a anunţat pachetul european de sprijin în valoare de 60 de milioane de Euro. Întrebat ce condiţii trebuie să îndeplinească separatiştii pentru a primi aceşti bani viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a evitat să ofere detalii. El s-a referit doar la liberul acces al mass-media în stanga Nistrului în timp ce reprezentanţii societăţii civile au subliniat necesitatea eliberării persoanelor trimise ilegal după gratii sau a educaţiei în limba română.

OLEG SEREBRIAN viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Nu avem decoamdată o reacţie, dar suntem convinşi că reacţia va fi. Vom discuta şi cu societatea civilă condiţiile legate de drepturile omului şi sperăm că treptat subiecte care erau de nedepăşit în formatul 1+1 îşi vor găsi soluţia. Constant a fost discutată probelma accesului presei de pe malul drept pe malul stâng. Şi în general problema accesului şi libera circulaţie între cele două maluri. Este o problmeă care iarăşi ţine de problema drepturilor omului.”


Avocatul Asociaţiei Promo-Lex, Vadim Vieru, susţine că, pe lângă accesul în zona separatistă, o condiţie care ar trebui impusă Tiraspolului se referă la anularea tuturor pretinselor legi ce îngrădesc drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor.


VADIM VIERU, avocat, Acosiaţia Promo-LEX: „ În primul rând este vorba depre eliberarea necondiţionarea a deţinuţilor politici. Oameni care au ajuns după gratii din motiveinventate sau politice generate de amdinistraţia de la Tiraspol. Sunt hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilro Omului care trebuie executate de Federaţia Rusă, inclusiv administraţia de la Tiraspol poate facilita acest lucru. Este vorba despre reîntoarecea şi predarea sediilor şcolilor cu predare în grafia latină.”


Vieru crede că ar trebui stabilit şi accesul neîngrădit al fermierilor din Doroţcaia şi alte localităţi la terenurile lor. Între timp, după o absenţă de 30 de ani, postul public de televiziune a început să fie retransmis şi în regiunea transnsitreană. Totodată, zilele acestea mai mulţi experţi din domeniul energetic au inspectat obiective industriale din orașele Râbnița, Tiraspol și Dnestrovsc.


OLEG SEREBRIAN viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Întreprinderile mari nu consumă. Deci se poate vedea acest lucru, s-a verificat întreprinderile mari nu funcţionează. Dar fermele de cripto? Da, cel puţin asta este la prima vedere, dar asta este greu de verificat. Una este să vezi dacă funcţionează sau nu Combinatul de Ciment sau Metalurgic şi alta este fermele de cirpto. Dar cei care verifică consumulde neergie electrică cu siguranţă îşi vor da seama de oscilaţii, de consum şi aşa mai departe. ”


Amintim că Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet de sprijin de 60 milioane de Euro pentru depăşirea crizei energetice din regiunea tranistreană. Asistența este, însă, condiționată.

Mai exact, Tiraspolul trebuie, printre altele, să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiune şi să actualizeze treptat tarifele la energie până la prețurile din piață.

De acest pachet de sprijin nu vor beneficia companiile mari consumatoare de energie, iar cele care fabrică produse pentru export vor trebui să achite prețurile din piață la energie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter