Extern

În prima lună a războiul Israel – Hamas au murit mai mulți jurnaliști decât în tot anul 2022

post-img
imagine simbol

Ofensiva militară a Israelului în Gaza a ucis 48 de jurnaliști în total și a dus și la întreruperea transmiterii știrilor în enclava palestiniană, a anunțat Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), relatează The Guardian, potrivit Agerpres.

Organismul spune că deja prima lună de după atacurile Hamas asupra Israelului a fost cea mai letală suferită de jurnalişti din 1992 și asta înainte ca încă şase jurnalişti palestinieni să fie ucişi în Gaza în weekend. Cinci au pierit doar sâmbătă, fiind a doua cea mai mortală zi din război, în afară de ziua atacului Hamas, când șase ziariști și-au pierdut viața.

În 2022, în întreaga lume, au fost uciși 42 de jurnaliști, 15 dintre ei în timp ce relatau de pe frontul din Ucraina. Iar acum, în doar șase săptămâni, 48 de oameni au murit în timp ce transmiteau știrile în Fâșia Gaza. CPJ spune că tendința letală îi depășește cu mult pe cei 30 de jurnalişti uciși în apogeul războiului civil sirian, considerat anterior drept cea mai mortală zonă de război pentru jurnalişti din ultima vreme.

Organizația a lansat un apel urgent către Israel și aliații săi occidentali de a reforma regulile după care acționează Forțele de Apărare a Israelului (IDF), pentru a interzice folosirea forței letale împotriva oamenilor care poartă însemnele presei.

Sherif Mansour, coordonatorul Comitetului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a declarat că numărul tot mai mare de decese în mass-media, tăierile succesive ale internetului și rețelelor telefonice și înăsprirea cenzurii au impus efectiv o întrerupere a informațiilor asupra Gaza, un teritoriu de coastă mic, unde se adăpostesc aproximativ 2,3 milioane de palestinieni. A însemnat o lipsă de informații pentru o populație disperată să știe de unde să obțină hrană, combustibil și apă, a punctat el.

„Raportarea conflictului a devenit mult mai periculoasă din cauza riscului exponențial pentru jurnaliștii palestinieni locali care se află în prima linie și nu au un refugiu sigur și nicio ieșire. De asemenea, armata israeliană a refuzat să-și asume orice responsabilitate pentru crime, spunând organizațiilor internaționale de presă că nu pot garanta siguranța presei sau a angajaților lor. Am spus, mai ales după ce armata a vizat instalațiile de comunicații, că am ajuns la o întrerupere a știrilor. Avem și probleme cu cenzura, atacurile și detențiile în Cisiordania”, a declarat Mansour.

Nouăzeci la sută dintre jurnaliştii ucişi au fost palestinieni, cu excepţia a patru reporteri israelieni ucişi în atacurile Hamas şi a unui cetăţean libanez. Majoritatea palestinienilor morți au fost freelanceri și fotojurnalişti.

Alți nouă jurnaliști au fost răniți și alți trei sunt dispăruți. Treisprezece au fost arestați ca parte a ceea ce este descris drept un „regim de cenzură” israelian introdus în temeiul legislației de urgență.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter