În ultimii 30 de ani, regimul de la Tiraspol, cu sprijinul Federației Ruse, a lucrat sistematic pentru a militariza educația formală, non-formală, precum și activitățile extracurriculare destinate copiilor și tinerilor. Numai în 2024, în regiune au fost organizate aproape 1000 de activități „militare-patriotice”, în care au fost implicați peste 100.000 de copii și tineri, iar așa-numitul „guvern” de la Tiraspol a alocat peste 1 milion de lei pentru susținerea a cinci de organizații fondate și conduse de participanți la războiul moldo-rus din 1992 sau la alte operațiuni militare.
Copiii orfani: izolați, excluși din societate și vulnerabili în fața militarizării
Educația „militară-patriotică” din regiunea transnistreană vizează în mod deosebit cele mai vulnerabile categorii de copii, în special pe cei orfani sau lipsiți de îngrijire părintească, se spune într-un articol Promo-LEX, semnat de Mihaela Șerpi, analistă Politici în domeniul Drepturilor Omului.
La 1 ianuarie 2024, numărul copiilor aflați în situații de risc era de 2.742, dintre care 1.476 trăiau în școli-internat sau instituții speciale, iar 771 erau sub tutela persoanelor fizice. Acești copii nu pot fi documentați cu acte de identitate moldovenești, ceea ce le restrânge mai multe drepturi fundamentale.
Un alt aspect ține de condițiile de trai: Raportul așa-numitului „împuternicit pentru drepturile omului” din regiunea transnistreană evidențiază că, în anumite cazuri, condițiile de trai din școlile-internat încalcă demnitatea umană.
Criza energetică de la începutul anului a scos din nou la iveală lipsa de resurse din școlile-internat. În plină iarnă, copiii au fost nevoiți să stea în încăperi în care temperatura a coborât până la 13–15°C, deși regimul susținea că temperaturile în instituțiile sociale și școlile-internat s-au menținut în limite normale.
Un alt aspect deosebit de îngrijorător este izolarea unor copii de familie sau rudele lor. Deși, în teorie, aceștia beneficiază de dreptul la vizite și apeluri telefonice nelimitate, în practică nu există niciun mecanism funcțional care să garanteze respectarea acestor drepturi.
Obiectivele și instrumentele militarizării educației copiilor orfani
În cadrul școlilor-internat, procesul educațional este orientat în mod explicit spre formarea unei loialități profunde față de așa-numita „rmn”. Școlile-internat au ca sarcină prioritară promovarea „patriotismului” și a „identității transnistrene”, precum și dezvoltarea unui simț al responsabilității civice față de „patrie”.
Printre metodele utilizate în educația „patriotică” a copiilor orfani sau rămași fără îngrijire părintească se regăsesc competiții sportive cu tematică militară, exerciții care imită antrenamentele militare, reconstituiri ale unor bătălii sau scene de război, expoziții de arme, concursuri de tragere cu arme pneumatice, proiecții de filme de război, concursuri de desen și literatură cu teme militare, dar și teste de istorie în care versiunea regimului este impusă ca unică sursă de adevăr. De asemenea, copiii orfani defilează în fiecare an în uniforme militare în cadrul paradelor organizate de regimul de la Tiraspol.
Taberele de pregătire militară reprezintă un alt element central în procesul de militarizare a educației copiilor din școlile-internat. Un exemplu elocvent este tabăra „tânărul patriot al Transnistriei”, organizată încă din 1993 de către așa-numitul „minister al afacerilor interne”, care reunește anual peste 300 de elevi. În cadrul acestei tabere, elevii sunt implicați în activități precum trageri cu arme, aruncarea grenadelor, realizarea posterelor de propagandă, teste de istorie și demontarea armelor.
Citește continuarea pe promolex.md.