Deşi este o practică periculoasă, care încalcă legea, şi în acest an au fost arse anvelope în zilele de Paşte. 11 persoane au fost amendate cu peste 100 de mii de lei. Conducerea Inspectoratului pentru Protecţia Mediului anunță însă că alți 60 de indivizi au fost identificați şi urmează să-şi primească pedeapsa.
Focurile de Paște sunt o practică păgână prin care se alungau spiritele rele. Tradiția a fost transformată într-un obicei periculos extrem de dăunător mediului prin arderea cauciucurilor uzate. În zeci de locuri, majoritatea din nordul Republicii Moldova, s-au aprins anvelope.
ION BULMAGA, şef, Inspectoratul pentru Protecţia Mediului: Cu părere de rău pe timp de noapte au fost depistate şi 75 de cazuri în care cetăţenii au sfidat practic legislația de mediu şi normele morale. Au fost încheiate 11 procese verbale cu privire la contravenţie şi au fost stabilite amenzi în valoare de peste 110 mii lei. Preponderent, la sediile Inspectoratului pentru Protecţia Mediului urmează a fi citate încă 56 de persoane pentru a fi documentate şi pentru a li se încheia procese verbale cu privire la contravenţie.
Angajaţii Inspectoratului de Mediu împreună cu poliţiștii au mers in controale pentru a preveni incendierile neautorizate. Potrivit Ministerului Mediului, în acest an, numărul de cazuri identificate este mai mic în comparaţie cu ceilalți ani. În raionul Edineț au fost depistate cele mai multe cazuri, spun autoritățile. Aici au fost descoperite aproape 1/3 din numărul total de cazuri. Un număr semnificativ de ruguri din anvelope au fost descoperite și la Râșcani, Dondușeni și Cahul.
Cahul, Comrat, Ștefan-Vodă sunt raioanele în care autoritățile nu au depistat, până în acest moment, niciun caz.
SERGIU LAZARENCU, ministrul Mediului: Oamenii nu înţeleg cât de nociv şi periculos este arderea aceste anvelope atât pentru mediu, cât şi pentru sănătatea oamenilor. La arderea unei anvelope se eliberează în atmosferă până la două kilograme de bioxid de carbon, se liberează particule care afectează plămânii, dar şi metale grele care afectează sănătatea umană.
Cei ce ard cauciucuri riscă amenzi de până la 15 mii de lei. Prin arderea anvelopelor se eliberează în aer substanțe periculoase, care afectează plămânii, inima și sistemul nervos. În special copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni respiratorii sunt expuse la riscuri grave.