Actualitate

Martori de rang înalt vor fi audiați în dosarul privind concesionarea Aeroportului Chișinău

Martori de rang înalt vor fi audiați în dosarul privind concesionarea Aeroportului Chișinău

Toţi membrii fostului Guvernului Leancă, din care făceau parte şi actualul premier Dorin Recean şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vor fi audiați ca martori în dosarul privind concesionarea Aeroportului Chișinău.

Judecătorii au acceptat ca probă în dosar înregistrarea video a şedinţei Guvernului din 29 mai 2013. Şeful Cabinetului președintei, Adrian Băluţel, a precizat că Maia Sandu nu a votat concesionarea aeroportului către AviaInvest și acest lucru poate fi probat din înregistrarea video a ședinței de guvern.

De asemenea, acesta a scris că Maia Sandu a solicitat sancționarea tuturor celor care au oferit abuziv Aeroportul Chișinău grupului Șor.

Conform anchetatorilor, în 2013, opt persoane cu funcţii de răspundere ar fi pregătit concesionarea Aeroportului în interesul unui grup criminal organizat. Printre acestea sunt premierul de atunci, Iurie Leancă, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, fostul şef al Agenţiei Proprietăţii Publice, Tudor Copaci şi directorul general interimar de atunci al aeroportului, Petru Jardan.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, statul a fost prejudiciat cu aproape 400 de milioane de lei prin renunţarea la administrarea aerogării, în 2013. Dacă vor fi găsiți vinovați, acuzaţii riscă până la opt ani de închisoare și privarea dreptului de a ocupa funcții publice pentru o perioadă între 10 şi 15 ani.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter