Social

În Noaptea Învierii, peste 450 de salvatori şi pompieri vor fi pregătiţi să intervină la nevoie

În Noaptea Învierii, peste 450 de salvatori şi pompieri vor fi pregătiţi să intervină la nevoie

În Noaptea Învierii, peste 450 de salvatori şi pompieri vor fi la datorie, pregătiţi să intervină la nevoie. Credincioşii care vor merge la biserici sunt îndemnaţi să ia măsurile de precauţie necesare, astfel încât o sărbătoare să nu se transforme într-o tragedie. La post vor fi şi zeci de operatori de la numărul unic de urgenţă 112. În contextul unui număr mare de apeluri false, înregistrate în ultima perioadă, reprezentanţii acestui serviciu fac un apel la responsabilitate.

De la începutul anului, o persoană a sunat de peste 400 de ori la numărul de urgență, doar pentru a afla cât este ora. În ajunul sărbătorilor, când pot fi multe urgenţe reale, operatorii 112 îi roagă pe oameni să folosească numărul unic doar la nevoie.

MAXIM GOTORONCEAN operator, Serviciul 112: „De exemplu, ambulanţa ar putea ajunge puţin mai târziu. Nu pentru că noi nu dorim, dar pentru că suntem ocupaţi cu tot felul de apeluri nonurgente. Dacă ele nu ar fi, noi am avea timpul de procesare foarte rapid”:

MAXIM MELNIC operator, Serviciul 112: „Să sune doar când viaţa e pusă în pericol în acel moment, când sunt în pericol bunurile şi mediul înconjurător. MUSCA Acum, în această perioadă, se vor duce în ospeţie, la rude, în diferite localităţi – să ne comunice adresa unde se află şi, dacă sunt în sat, un punct de reper bine stabilit. Noi îi vom ajuta”.

În prezent, peste 40% din apelurile înregistrate la 112 nu sunt urgenţe.

ANA CARPOVICI purtător de cuvânt, Serviciul 112: „Oamenii sună şi întreabă programul unor instituţii, ce vreme este afară, cât este ora... De sărbătorile pascale, operatorii 112 vor lucra într-un ritm alert. Timp de 24 de ore, vor lucra în jur de 50 de operatori. De obicei, numărul solicitărilor din partea cetăţenilor creşte cu aproximativ 10-20% în această perioadă. MUSCA Venim cu recomandarea să sunaţi la Serviciul 112 doar atunci când aveţi o urgenţă reală”.

În perioada sărbătorilor pascale, peste 450 de salvatori şi pompieri, cu 160 vehicule speciale, vor fi la datorie pentru a preveni sau pentru a interveni în situaţii de risc.  

LILIANA PUŞCAŞU ofiţer de presă, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă: „Salvatorii şi pompierii îndeamnă oamenii să respecte cu stricteţe regulile de apărare împotriva incendiilor. Să nu meargă cu lumânările în biserici pentru a evita aprinderea lucrurilor combustibile. Iar lumânările să fie utilizate în locuri special amenajate. Mai mult decât atât, este bine ca să fie menţinute libere căile de evacuare pentru o eventuală situaţie de risc. Atunci când mergem cu Focul Haric, cu lumânările aprinse, ar fi bine să fim foarte atenţi în mijloacele de transport în comun sau în autovehicule, pentru a evita aprinderea acestora”.

Pentru Noaptea Învierii, salvatorii îi îndeamnă pe oamenii să fie atenţi în aglomeraţia de la lăcaşurile sfinte, să aiba grijă să nu provoace incendii cu lumânările aprinse şi să îi supravegheze constant pe cei mici.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter