Actualitate

Vremea din ce în ce mai rece îi face pe locuitorii satelor din Republica Moldova să grăbească pregătirile pentru iarnă

Vremea din ce în ce mai rece îi face pe locuitorii satelor din Republica Moldova să grăbească pregătirile pentru iarnă

Vremea din ce în ce mai rece îi face pe locuitorii satelor din Republica Moldova să grăbească pregătirile pentru iarna ce bate la uşă. Şi cum lemnele şi cărbunii de foc s-au scumpit foarte mult, pensionarii cu venituri modeste se văd nevoiţi să adune vreascuri de pe unde apucă. Alţii şi-au sacrificat, chiar, şi pomii fructiferi din ogradă, de frică să nu îngheţe în case în următoarele luni.

Zgomotul fierăstraielor răsună, în aceste zile, în tot satul Parcani din raionul Soroca. Ion Moruz spune că nu are cu bani pentru cărbuni sau pentru lemne aşa că nu-i rămâne decât să taie copacii din grădină. Rezerve de iarna trecută nu i-au rămas.

ION MORUZ Parcani, raionul Soroca: „Iată am tăiat unul, şi mai am un cireşar şi mai am şi un nucar. Nu vreau să cumper leacuri. Decât să cumpăr leacuri sau să stau cu pătura pe cap, mai bine tai şi am să ies din iarnă."

Veronicăi Cetulean mai are, de anul trecut, nişte crengi care să-i ajungă pentru a face focul în sobă câteva zile. Bătrâna așteaptă să-i vină rudele în ajutor şi să taie pomii din curte pentru a-i pune pe foc, deşi dădeau roadă.

VERONICA CETULEAN Parcani, raionul Soroca: „Eu o să tai. Iată, este nepotul, fiica la Chişinău, la Ciocana, o să vină ginerele mâine şi o să tăiem copacii de roadă: nucarii, cireşii, prunii, ce să facem… . "

Soarta acestor bătrâni este împărtăşită de mulţi locuitori ai Republicii Moldova. Lemnele si cărbunii au devenit, în acest an, un lux, din cauza preţurilor prea mari. Un metru ster de lemn costa aproape o mie de lei moldoveneşti, iar o tonă de cărbune - peste 12 mii de lei. Înainte mai făceau tizic, un amestec de paie şi bălegar uscat, dar acum, pentru că şi-au vândut vacile din lipsă de furaje, şi acesta lipseşte.

ION MORUZ Parcani, raionul Soroca: „Chiar mama primarului, au arătat-o acum câţiva ani, făcea şi ea. Am avut patru cirezi şi am rămas cu 60 de vaci la 513 hectare de imaş. Am avut şase stâni de oi. N-avem o oaie în sat."

VALENTINA MANU, Parcani, raionul Soroca: „Nici tizic nu face lumea că dacă nu avem resurse. N-a plouat iar lumea şi-a vândut animalele."

Între timp, premierul Natalia Gavriliţa anunţă că România va vinde lemne de foc Republicii Moldova, în caz de necesitate, subiectul fiind abordat în timpul vizitei pe care a făcut-o la Bucureşti. Acum se pun la punct detaliile. Iar ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat că stocurile de lemne şi cărbuni vor fi suficiente dacă cetățenii vor cumpăra doar pentru această iarnă, fără a face rezerve. Toate informaţiile privind tarifele, facilităţile şi modalităţile de procurare a combustibililor pentru încălzire pot fi găsite pe site-ul guvernamental http://www.lemne.md

author-img_1

Cristian Sava

Reporter