Comisia Europenă a propus ca Republica Moldova să primească încă 145 de milioane de euro, asistență macro-financiară. Banii ar urma să fie folosiți pentru a face faţă consecinţelor războiului dus de Rusia în Ucraina şi pentru reformele necesare în procesul de aderare la Uniunea Europeană.
Executivul Uniunii Europene a propus creșterea actualei asistențe macro-financiare pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro. Ceea ce înseamnă un total de 295 de milioane de euro după ce Parlamentul European a aprobat un ajutor de 150 de milioane de euro, în primăvară anului 2022.
ASISTENŢĂ FINANCIARĂ OFERITĂ DE U.E. PENTRU REPUBLICA MOLDOVA
TOTAL 295 milioane euro
APROBAT 2022 150 milioane euro
SPRE APROBARE 2023 145 milioane euro
URSULA VON DER LEYEN, președintele Comisiei Europene: „Suntem solidari cu Republica Moldova. Undele de șoc ale războiului brutal al Rusiei continuă să afecteze țara. Ne propunem să suplimentăm asistența macrofinanciară pentru Republica Moldova cu 145 de milioane de euro. Acest lucru va sprijini foarte mult economia și securitatea energetică a țării.”
Propunerea Comisiei Europene însoțește actualul program al Fondului Monetar Internațional. Banii vor veni însă doar dacă autorităţile de la Chișinău vor face reformele promise. Printre acestea, prioritare sunt sistemul de guvernanță economică, lupta împotriva corupţiei și securitatea energetică. Condițiile vor fi complementare angajamentelor pe care le are deja Republica Moldova cu Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială.
Din cele 145 de milioane de euro ce vor fi oferite Republicii Moldova, 45 de milioane sunt sub formă de granturi, iar 100 de milioane vor fi împrumuturi în condiții favorabile.Banii vor fi alocați în două tranșe, în trimestrele trei și patru din 2023. Propunerea de creștere a asistenței macrofinanciare trebuie să fie aprobată de Consiliul U.E. și votată în plenul Parlamentului European.
ASISTENŢĂ FINANCIARĂ SUPLIMENTARĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA
TOTAL 145 milioane euro
GRANT 45 milioane euro
ÎMPRUMUTURI 100 milioane euro