Premieră cu semne de întrebare la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei ruse. Un episcop al Mitropoliei a primit hirotonia la Chişinău, în cadrul unei procesiuni religioase condusă de Înaltpreasfinţitul Vladimir. Până acum, aceste ritualuri în care se trece la o altă treaptă a slujirii în biserică, erau oficiate doar la Moscova. Se întâmplă la mai bine de o lună după ce Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove i-a trimis o scrisoare dură Patriarhului Kiril al Rusiei, în care invocă atitudinea nerespectuasă a Moscovei faţă de preoţii şi enoriaşii din Republica Moldova.
Procesiunea de hirotonire a arhimadritului Filaret, stareţul Mănăstirii Căpriana, ridicat la rang de arhiereu, a avut loc la Catedrala Mitropolitană "Nașterea Domnului" din Chişinău. S-a întâmplat în timpul liturghiei de duminică, oficiată de mitropolitul Vladimir alături de toți episcopii Mitropoliei Moldovei, subordonată Moscovei. Am încercat să obţinem de la mitropolit mai multe răspunsuri cu privire la decizia de a oficia, în premieră, această slujbă importantă la Chişinău, şi nu la Moscova, cum se întâmpla până acum.
ÎPS VLADIMIR, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove: „Astfel de slujbe se produc numai sub binecuvântarea patriarhului. De data aceasta am cerut binecuvântarea patriarhului şi sinodului ca acest eveniment important în timpurile acestea grele, să se producă aici în Chişinău şi patriarhul a mers la întâmpinare. Sper să fie un lucru în premieră dar mai departe vedem.”
Am insistat să aflăm mai multe detalii şi referitor la scrisoarea pe care Mitropolia Moldovei i-a adresat-o Patriarhului Kiril al Moscovei, în cinci septembrie. În documentul, de aproape cinci pagini, semnat de Înaltpreasfinţitul Vladimir, se spune că "lumea rusă" este străină valorilor naționale ale basarabenilor, iar atitudinea Moscovei este nerespectuoasă.
În scrisoare se mai arată că atât autoritățile laice, cât și cele bisericești din Rusia, tratează basarabenii ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea și prosperitatea sa.
ÎPS VLADIMIR, mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove: „Eu am scris dar cred că comentează cei care au citit deja scrisoarea. Eu am scris sincer şi din suflet ceea ce trebuie de scris unui patriarh.
– Ce aşteptari sunt?
– Aşteptările prin rugăciunile noastre comune, o să fie şi aşteptări.”
În scrisoarea semnată de mitropolitul Moldovei se mai dă ca exemplu abordarea respectuoasă a Patriarhiei Române faţă de Mitropolia Basarabiei, fapt ce a determinat mai mulţi clerici să plece de la Mitropolia Moldovei către cea a Basarabiei. Am încercat să aflăm şi opinia altor clerici prezenţi la evenimentul religios referitor la scrisoarea Mitropoliei, dar majoritatea a refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare.
IOAN URSU, paroh Biserica "Sf. Prooroc Daniel" din Chișinău: „Eu cred că în scrisoarea ceea este pusă toată poziţia Mitropoliei Moldovei şi cred că majoritatea preoţilor o susţin pentru că nu e nici o minciună spusă acolo, e doar adevăr. Noi dacă mergem după adevăr înseamnă că îl urmăm pe Hristos.”
Reamintim că la scurt timp după declanşarea războiului din Ucraina, Mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, a declarat că se disociază de poziţia Patriarhiei Ruse în raport cu evenimentele care au loc în ţara vecină. Asta după ce patriarhul Kiril al Moscovei a reconfirmat sprijinul bisericii ruse pentru militarii lui Putin care luptă în Ucraina.