Asociaţia Obştească Junior Achievement Moldova sărbătorește 30 de ani de activitate. În acest timp, 300.000 de elevi din Republica Moldova au beneficiat de programe de mentorat și instruiri în domeniul economic.
La evenimentul aniversar organizat la Palatul Republicii din Chişinău a fost prezentat un bilanț al activității de 30 de ani. Un proiect de succes a fost cel denumit - Dezvoltare mai bună prin antreprenoriat social - implementat în perioada august 2023 – iulie 2025. Cincisprezece tineri au primit câte 2.000 de euro pentru dezvoltarea propriei afaceri în antreprenoriat social.
OXANA CASIAN, beneficiar program: Am dezvoltat un proiect în care ne bazăm pe reciclarea textilelor deja utilizate, adică reintroducem în ecosistem textilele care deja nu mai sunt utilizate. Prin reutilizare mă referăm la crearea obiectelor noi cum ar fi poşete, genţi pentru machiaj, poşete pentru laptopuri, ecobaguri.
VALENTIN RAILEAN, beneficiar program: Ne propunem să producem caserole din hârtie reciclată pentru fructe şi legume ca să le înlocuim pe cele din plastic din magazine. Activez timp de 10 ani la tipografie şi în fiecare zi văd tone de deşeuri de hârtie şi m-am gândit că trebuie să fac ceva cu asta.
Junior Achievement Moldova este o asociaţie obştească ce-si propune motivarea si pregatirea tinerei generaţii pentru a se afirma în economia de piaţă.
ALEXANDRU STRATAN, rector ASEM, preşedinte Junior: Am reuşit să creăm o platformă de colaborare între şcoală şi economie. Am organizat mii de evenimente pentru elevi, olimpiade la economie, târgul companiilor locale şi multe forumuri comunitare.
MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova: Cu atât mai mult este important ca Junior Achievement Moldova a reuşit să ajungă în toate colţurile ţării, inclusiv în zonele rurale şi în regiunea transnistreană şi a reuşit să ofere programe accesibile fiecărui nivel de studiu.
DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: În următoarea revizuire curriculară pe care o desfăşoară MEC până în 2027 ne propunem să extindem prezenţa educaţiei financiare şi antreprenoriale în disciplinele de bază, nu doar ca discipline opţionale, dar ca parte integrantă a formării fiecărui elev.
În Republica Moldova, asociaţia JA activează din 1995 şi este membră a reţelei internaţionale, prezentă în 127 de ţări.
REPORTER: MĂDĂLINA COCIU
Imagine: Dumitru Lupu