Social

Apă potabilă de calitate pentru mii de locuitori din oraşele Edineț și Cupcini, grație suportului UE

video

Peste 25 de mii de locuitori din oraşele Edineț și Cupcini vor putea folosi pentru consum sau uz casnic apă potabilă de calitate. Lucrările de construcuţie a staţiei de tratare a apei au început. Proiectul, în valoare de aproape șase milioane de euro, face parte din programul EU4Moldova și este finanțat de Uniunea Europeană şi Agenția Austriacă pentru Dezvoltare.

Locuitorii din orașele Edineț și Cupcini spun că au așteptat ani buni să înceapă construcţia staţiei de tratare, deoarece apa din robinete conține multe impurităţi. „– Cu ce probleme v-ați confruntat până acum? - Apa era murdară. De acum, cred că se va îmbunătăți, vom putea scălda copiii, spăla vesela, să ne folosim la bucătărie de apă mai curate. Vom putea bea apă curată, să ne spălăm hainele. Este foarte bine. Copiii vor avea posibilitatea să bea apă curată, mai ales vara, când este foarte cald”.

Proiectul, în valoare de aproape șase milioane de euro, face parte din programul EU4Moldova și este finanțat de Uniunea Europeană, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Primăria Edineț.


Excelenţa Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în Republica Moldova: „Pentru noi, este foarte important ca toate domeniile Republicii Moldova să se dezvolte. Nu este vorba doar despre apă, drumuri sau soluții energetice durabile. Avem nevoie de toate acestea, astfel încât Republica Moldova, ca viitor stat membru al UE, să devină mai sigură și să le ofere cetăţenilor o viață mai calitativă”.

Excelenţa Sa STELLA AVALLONE ambasadoarea Austriei în Republica Moldova: „Este posibil ca mai multe întreprinderi mici și mijlocii să fie înființate în jurul acestei stații de tratare a apei. Sperăm că această investiție va contribui, în general, la consolidarea economică a orașului Edineț și a regiunii”.


CONSTANTIN COJOCARU primar al oraşului Edineţ: „Sunt sigur că investiția respectivă va fi o investiție de lungă durată și cel puțin în următorii 40-50 de ani pentru zona respectivă, nu va fi o problemă aprovizionarea cu apă și canalizare”.


Inginerii și managerii de proiect își propun să finalizeze lucrările până la sfârșitul anului 2025. Ei spun că vor folosi o tehnologie nouă de filtrare a impurităților.


MARGOT LUC manager de proiect: „Pentru a sedimenta apa, noi folosim tehnologia lamelară. Avem filtre pe care le utilizăm pentru a elimina mai multe substanțe solide, apoi facem o dezinfecție”.


Acum trei ani, la Edineț au fost reabilitate și extinse 33 de kilometri de rețele de apeduct.


REPORTER: DUMITRU PELIN REDACTOR: CARINA MULLER

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter