Extern

Croaţia anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1

post-img
imagine simbol

Croaţia a raportat descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă avicolă, a informat marţi Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (WOAH), transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Virusul a infectat cinci păsări de curte dintr-un cârd de 19.600 de la o fermă din judeţul Brodsko-Posavska, lângă graniţa cu Bosnia, a anunţat WOAH, citând autorităţile locale.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa. Ţările care descoperă boli animale periculoase precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

Până acum nu există cazuri semnalate de transmitere a virusului gripei aviare de la păsări la oameni, însă descoperirea unor astfel de focare a impus demararea unor campanii de sacrificare, iar fermierilor li s-a ordonat să ţină păsările închise.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter