Social

Cele mai multe fântâni din satul Slobozia-Duşca, Criuleni, au secat. Oamenii spun că de vină ar fi cariera de extracţie a nisipului situată la nici un kilometru de sat

Cele mai multe fântâni din satul Slobozia-Duşca, Criuleni, au secat. Oamenii spun că de vină ar fi cariera de extracţie a nisipului situată la nici un kilometru de sat

Cele mai multe fântâni din satul Slobozia-Duşca, raionul Criuleni, au secat de câţiva ani. Oamenii spun că vinovată ar fi cariera situată la nici un kilometru de sat, unde lucrările de extracţie a nisipului ar fi afectat pânza freatică. De cealaltă parte, administraţia întreprinderii care exploatează cariera susţine că activitatea ei nu are niciun impact asupra fântânilor, fapt dovedit de un studiu geologic.

Rămaşi fără apă în fântâni, locuitorii din Slobozia –Duşca spun că au fost nevoiţi să-şi sape puţuri dar se tem că dacă lucrările în carieră vor continua, s-ar putea să rămână din nou fără apă.  

„Toată măhala a făcut. Nu toată măhala dar tot satul şi-au făcut arteziene. Nu-i apă. Toţi oamenii se duc la primar şi se jăluie, dar ei singuri vând pământul la aceştia cu cariera.  Am făcut altă fântână la adâncime mare dar e periculos şi cu aceia, pentru riscă să dispară apa şi acolo. Totul e din partea la carieră. O dat de apă în carieră şi o astupat la loc să nu se vadă, dar au dat de apă acolo. Când nu este apă întotdeauna e grav. Nu poţi spăla, nu poţi bea oleacă de apă curată. Eu am avut noroc de nepotul că a trimis nişte bani şi mi-am făcut alta. Eu nu ştiu cine o dat voie, pentru ce o dat voie şi pentru ce se râmă pământul nostru, nu ştiu de ce. Ar trebui, dacă este o carieră undeva, ar trebui să fie aprobată de experţi. Dar nu în toate găurile să fie râmat pământul. La Măşcăuţi râmat, la Slobozia râmat, la Gruşova, la Goieni, la Făureşti. Toate zonele acestea sunt râmate. De grabă o să ne prăvălim de acolo şi nu o să ieşim”.

Locuitorii au depus o petiţie, semnată de peste 300 de persoane, prin care cer oprirea activităţii la carieră.

VLADIMIR BELEAEV, locuitor, Slobozia-Duşca: „Noi am avut fântâni simple cu burlane şi în fântânile acestea apa a scăzut brusc. Acum e foarte puţină şi oamenii nu se pot folosi dde fântânile acelea., că nu este apă acolo.Omenii înţeleg că nu au ce le face, dar eu nu am să tac şi am să merg până la urmă. Eu am făcut petiţia şi am să merg înainte pentru că nu mă aranjează ce se întâmplă în sat la noi”.

Autorităţile publice locale strâng din umeri şi spun că nu pot face nimic, pentru că terenul aparţine agentului economic, care l-a cumpărat chiar de la săteni.

SERGIU ISTRATE, primar, Slobozia-Duşca: „Ca să opreşti activitatea carierei, unica posibilitate este ca el să nu fie stăpân pe terenuri. Lumea, persoanele să nu vândă terenuri. Asta ne-a şi făcut nou complicaţii. Pentru că ei să nu avut terenuri, asta noi am înţeles-o pe parcurs,  se oprea orice activitate”.

RUSLAN  SITIŞCO, consilier, Slobozia-Duşca: „Toate judecăţile primăria le pierde.Perimetrii sunt deja săpaţi. Înapoi nu mai aducem nisipul. Dreptate nu mai găsim”.

Administratorul firmei care exploatează cariera a cerut Întreprinderii de Stat "Expediția Hidrogeologică" să facă o cercetare hidrologică a zonei. Specialiştii au ajuns la concluzia că lucrările de extracţie nu au nici un impact asupra fântânilor din zonă.

MIHAI OPREA, administrator, întreprindere de extracţie: „Nu are nici o legătură. Nu acţioneza cariera la nivelul apelor în fântâni. Sun chestii diferite înţelegeţ? E legat de Nistru, acolo e scris. Oameni, instituţii, specialişti care au scris. Eu am luat şi am plătit şi am chemat comisia să scot întrebarea aceasta o data şi odată în capăt”.

Geologii au mai spus că nivelul apelor din fântânile localităţii Slobozia-Duşca depinde în întregime de precipitaţiile anuale şi de nivelul apei în râul Nistru.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter