Economic

La Chișinău a început forumul investițional. Sunt prezentate peste 60 de profiluri investiționale

post-img
forum

Peste 500 de persoane – oameni de afaceri, experți în economie, investitori și donatori străini, reprezentanți ai mediului academic și ai sectorului asociativ – participă la Forumul economic al municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”. De asemenea, participă și delegații oficiale ale orașelor înfrățite și orașelor partenere cu municipiul Chișinău. În cadrul forului este prezentată harta investițională a municipiul Chișinău, care include peste 60 de obiective atractive pentru investitori, transmite IPN.

Primarul municipiului Chișinpu, Ion Ceban, a declarat că la finalul anului trecut investițiile străine directe constituiau 70 de miliarde de lei, iar vânzările și veniturile din vânzări depășeau 347 de miliarde de lei. În domeniul construcțiilor anul trecut au fost date în exploatare peste 800 de mii de metri pătrați, fie că este vorba despre clădiri rezidențiale sau non-rezidențiale. Edilul a mai spus că, în condiții complicate, municipalitatea a reușit să tripleze investițiile capitale în raport cu ultimii trei ani – în criză pandemică, economică și energetică.


„Când spunem aici, la Chișinău, de ce Chișinău? Pentru că în Chișinău locuiesc sau activează zilnic peste un milion de locuitori, oaspeți ai capitalei. Asta ar însemna aproape jumătate din toată populația concentrată în Republica Moldova, în special populați activă. 48% – în decembrie 2021 – din salariați sunt în Chișinău. Peste 70% din activitatea economică pe care o avem la nivel de republică este concentrată la Chișinău. Și aici sunt și plătitorii de taxe și impozite. De asta spunem că trebuie să deschidem oportunități, trebuie să creăm condiții, trebuie să facem așa ca lucrurile să dezvolte în continuare. Suntem într-o dinamică și într-o dezvoltare permanentă”, a declarat Ion Ceban.

Viceprimarul Olga Ursu a declarat că municipiul Chișinău poate deveni un pol regional de atragere a investițiilor. „În Chișinău sunt concentrate peste 37 de mii de companii care angajează peste 320 de mii de oameni și care produc o cifră de afaceri anuală de peste 400 de miliarde de lei. Este o cifră enormă, care concentrează peste 60% din toată activitatea țării și activitatea care este în Chișinău formează bugetul întregii țări. Transformarea a început și suntem determinați să o continuăm. Noi știm foarte bine ce contează pentru un investitor când decide să investească. Este foarte important ca el să aibă un cadrul legal unic și transparent, condiții unice pentru toți, să aibă previzibilitate, să se simtă în siguranța. Asta ne dorim – să eliminăm blocajele, să minimizăm birocrația”, a notat viceprimarul.

Prezent la eveniment, președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a declarat că la forum sunt prezenți mai bine de 400 de membri ai CCI Moldova. „Vreau să felicit echipa care a pregătit acest eveniment pentru ceea ce numim noi hartă investițională. O să știți exact unde, ce și cât trebuie să investiți. Este important să știți că aveți cu cine merge la un dialog public-privat, pe care îl avem noi cu Primăria municipiului Chișinău, în baza agendei de business. Într-o investiție, cea mai importantă este transparența. Pentru cei care doresc să investească, sa investească în Republica Moldova că este un partener la general, și în municipiul Chișinău în special – sunt parteneri de încredere”, a mai spus Sergiu Harea

Forumul economic al municipiului Chișinău „Invest in Chișinău” va continua și sâmbătă, 1 octombrie. Evenimentul are ca scop stabilirea unor punți cu potențialii investitori și impulsionarea implementării proiectelor investiționale, care să ofere beneficii comunității de afaceri și totodată să susțină edificarea unui oraș modern, cu o infrastructură dezvoltată și servicii calitative, oferind astfel condiții de viață mai bune locuitorilor orașului.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter