Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) demarează un proiect-pilot în vederea înființării unei Academii Diplomatice Europene cu drepturi depline. 42 de tineri diplomați europeni au fost selectați pentru a participa la un program de 9 luni care va începe la 29 august în campusul Colegiului Europei de la Natolin (Polonia), relatează CaleaEuropeană.ro.
Aceștia vor fi instruiți în domeniul politicilor externe și de securitate ale UE, cu scopul de a dobândi abilități și competențe pentru a promova și apăra eficient principiile și interesele UE în lume. Astfel, SEAE face un nou pas în direcția construirii unei diplomații europene comune și a unei politici externe europene mai puternice.
„Într-o lume cu mai multe provocări și crize complexe, UE trebuie să aibă o voce diplomatică mai puternică. Avem nevoie de mai mulți diplomați bine pregătiți, gata să contribuie la politica mondială. Înființăm Academia Diplomatică Europeană cu scopul de a crea un corp diplomatic cu adevărat european, care va consolida și mai mult acțiunea noastră europeană la nivel mondial”, a declarat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, anunțând această inițiativă.
După o perioadă inițială de formare a echipei de două săptămâni la Natolin, programul de bază va fi găzduit în campusul Colegiului Europei din Bruges (Belgia). Acesta va fi completat de vizite de studiu periodice la instituțiile europene de la Bruxelles, precum și la organizații relevante pentru acțiunea externă și politica externă și de securitate europeană, cum ar fi NATO.
Acesta se va axa pe 10 domenii de studiu și va include următoarele formate de instruire: lucru în grup, jocuri de simulare/jocuri de rol, studii de caz, prezentări scrise și orale, discuții și dezbateri în sala de clasă, discuții la fața locului, exerciții individuale și E-learning.
Participanții provin din statele membre ale UE, Ucraina, Georgia, Moldova, Turcia, țările din Balcanii de Vest și instituțiile UE. Programul se va desfășura în format rezidențial, cu scopul de a permite participanților să locuiască, să studieze și să lucreze împreună pe parcursul anului universitar, contribuind astfel la crearea de rețele și la formarea unui spirit de echipă.
Finanțat printr-o alocare bugetară de 990 000 EUR, la inițiativa Parlamentului European și dezvoltat de SEAE, proiectul pilot prevede două etape: un program academic pilot și un studiu de fezabilitate.
Programul pilot va fi derulat de Colegiul Europei din Bruges și de Colegiul Europei de la Natolin. Acesta va fi condus de Federica Mogherini, actualul rector al Colegiului Europei din Bruges și fost Înalt Reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate.
Studiul de fezabilitate va fi pregătit de Institutul European de Administrație Publică (EIPA), Institutul Universitar European (EUI) și Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS). Acesta va fi prezentat în noiembrie și va prezenta diverse opțiuni, precum și cadrul bugetar pentru înființarea viitoarei Academii Diplomatice Europene.
SEAE, prin intermediul finanțării oferite de Parlamentul European, va acoperi taxa de școlarizare pentru întregul program, precum și o bursă pentru fiecare participant pentru a acoperi cheltuielile de transport, cazare și masă.