180 de gospodării vulnerabile energetic vor fi reabilitate în cadrul Programului Fondului de Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial, implementat de Centrul Național pentru Energie Durabilă. Primii 13 beneficiari au semnat astăzi contractele. Suma maximă a sprijinului oferit de stat se ridică la 550 de mii de lei, iar 5% din valoarea proiectului este contribuția beneficiarilor. Lucrările vor începe la primăvară și se vor încheia în toamna acestui an. Astfel, familiile din categoria de vulnerabilitate extremă își vor îmbunătăți confortul termic al locuințelor și își vor reduce considerabil facturile la energie.
Natalia Lungu din Pitușca, raionul Călărași, va beneficia de un sprijin financiar de peste 400 de mii de lei pentru a-şi izola termic gospodăria și a instala un sistem de încălzire pe biomasă. Familia Lungu este numeroasă, cinci copii și doi adulți, iar soțul este singurul care muncește.
NATALIA LUNGU beneficiară, Pitușca, Călărași: E pentru termoizolarea pereților - exteriorul casei, pentru încălzirea termică, cazan și calorifere, tot ce trebuie în încăpere. Suntem o familie cu cinci copii și nu dispunem de toate sumele necesare. 1.57-02.08 Pentru familia noastră este foarte binevenit acest suport, mulțumim statului și UE pentru că ne susține.
De un sprijin de 420 de mii de lei va beneficia și familia lui Ion Cherdivară, din Coropceni, Telenești. Gopodăria se încălzește cu lemne. Iar pentru a face economie, iarna, toți cei șase membri ai familie se înghesuie în două camere. Bărbatul spune că a cumpărat lemne de 15 mii de lei şi, lunar, plăteşte alte 1.300 de lei pentru energia electrică.
ION CHERDIVARĂ beneficiar, Coropceni, Telenești: E un sprijin foarte mare. Noi ne străduim să grămădim, să grămădit dar nu reușim. Dar cu ajutorul acesta din partea UE o să reușim să stăm pe lângă casă.
Înainte de a primi ajutorul financiar, toate gospodăriile selectate beneficiază de un audit energetic, elaborat cu sprijinul GIZ Moldova. În acest an, urmează a fi reabilitate energetic 180 de gospodării incluse în categoria de vulnerabilitate energetică extremă. Pentru 58 dintre ele s-a făcut deja auditul.
ION MUNTEAN director, CNED: Auditul eneregtic a determinat care este costul la fiecare măsură. Fie că e vorba de izolarea termică, schimbarea geamurilor, schimbarea sistemului de încălzire, izolarea termică a acoperișului. Urmare semnării contractelor, noi lansăm licitațiile pentru contractarea lucrărilor de reabilitare energetică. Noi avem ca obiectiv ca în toamnă să fie finalizate aceste lucrări.
Valoarea totală a ajutorului financiar alocat în acest an pentru reabilitarea eneregtică a gospodăriilor vulnerabile este de circa 80 milioane lei.
CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: Consumul energetic în Republica Moldova pe m2 este de două ori mai mare decât media europeană. Compensațiile sunt o soluție pe termen scurt, un pansament. Pe termen lung, soluția sustenabilă, durabilă pentru țara noastră este să renovăm la maxim cât mai multe case ale cetățenilor să le eficientizăm.
VERENA ZELL șef, Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Germaniei: Noi suntem axați pe reducerea costurilor și sprijinul acordat familiilor, tuturor, în Republica Moldova, și una dintre soluțiile în acest sens este să implementăm măsurile de eficiență energetică a clădirilor, locuințelor.
FRANCISKA FLUGT ofițer, Programul pentru tranziția verde, Delegația UE în R. Moldova: Cu un buget de 4,2 milioane Euro lucrăm pentru a îmbunătăți gestionarea energetică funcțională, pentru a oferi instruiri și pentru a ne asigura că cetățenii Republicii Moldova, îndeosebi cei din gospodăriile vulnerabile, beneficiază de soluții energetice mai bune.
Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial este un program național lansat în 2024. Conform estimărilor, acesta va mobiliza aproximativ 1,4 miliarde de lei, din bugetul de stat și de la partenerii de dezvoltare.