Actualitate

Starea de urgenţă în R. Moldova s-ar putea prelungi. Ce paşi trebuie făcuţi în acest sens

Stare de urgență
Sursa video: TVR MOLDOVA

Starea de urgenţă în Republica Moldova s-ar putea prelungi cu încă 60 de zile după ce guvernul a aprobat, astăzi, o decizie în acest sens. Ce paşi mai trebuie făcuţi pentru ca această măsură să intre în vigoare relatează reporterul TVR Moldova, Natalia Chicu.

Decizia de a prelungi starea de urgenţă a fost luată de Executiv, în baza deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale. Potrivit premierului, prelungirea stării de urgenţă este condiţionată de situaţia gravă din Ucraina, bombardată masiv de rachetele ruseşti care ţintesc infrastructura energetică a ţării vecine. În urma acestor bombardamente în R. Moldova s-au înregistrat, pe 15 şi 23 noiembrie, pene masive de curent.

Astfel, autorităţile au nevoie în continuare de instrumente de decizie pentru a aproviziona Republicii Moldova cu resurse energetice pentru perioada rece a anului, a menţionat şeful cabinetului de miniştri. În context, ministrul de Interne, Ana Revenco, a precizat că atacurile asupra infrastcuturii energetice din Ucraina va duce la noi deconetări de energie electrică în RM, care ar putea dura până la 24 de ore şi că în aceste condiţii este necesară aprovizionarea cu generatoare de energie electrică.

Premierul, Natalia Gavriliţa a mai menţionat că, în cadrul vizitei de ieri de la Bucureşti, s-a discutat situaţia energetică a RM şi despre modificări la Ordonanța de Urgență pentru ca și operatorii din RM să poată cumpăra energie la preț plafonat. Pentru ca decizia de prelungire a stării de urgenţă să intre în vigoare, aceasta urmează a fi votată de Parlament. Tot astăzi, Guvernul a decis eliberarea a zece mii de tone de păcură din rezerva de stat, cu titlu de împrumut, către S.A. "Termoelectrica".

Păcura va fi utilizată pentru livrarea energiei electrice și termice către populație și instituțiile importante cu caracter social în condiţiile diminuării livrărilor de gaze naturale către Republica Moldova. Păcura eliberată cu titlu de împrumut, urmează a fi restituită de Termoelectrica în rezervele de stat până la data de 1 iulie 2023. Precizăm că starea de urgenţă în RM a fost instituită imediat după invazia Rusiei în Ucraina şi a fost prelungită de câteva ori.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter