Vaccinurile, precum bine se știe, pot preveni unele boli grave, protejând sănătatea celor mici, însă, totodată, ele pot ridica niște semne de întrebare pentru părinți. Despre momentul optim pentru administrarea vaccinurilor, situațiile în care acestea pot fi amânate sau contraindicate, dar și despre impactul imunizării asupra sănătății pe termen lung, ne-a vorbit medicul pediatru Mihai Stratulat.
„Dacă nu ar fi fost inventat vaccinurile, acele boli despre care doar auzim, ar fi existat până în ziua de astăzi. Ele există undeva, în altă parte decât Europa. Europa demult a scăpat de aceste boli, deși periodic ele apar, se întorc aceste boli. Am avut epidemie de rujeola, atât în R. Moldova, Ucraina, cât și în România. De 1-2 ori pe an avem câte un val de pertusis, numită în popor și tusea măgărească, tusea convulsivă. Odată cu războiul din Ucraina, am avut un caz sau două de difterie - o boală destul de urâtă cu o rată de deces foarte mare. De asta au fost inventat vaccinurile, pentru a salva populația de aceste boli care au consecințe destul de grave”, spune medicul.
Mihai Stratulat a vorbit și despre principalele frici ale părinților, în ceea ce ține de vaccinarea copiilor.
„Cea mai mare frică a părinților sunt reacțiile adverse care pot apărea în urma vaccinării. Eu explic părinților că vaccinurile sunt ca orice medicament. La orice medicament, dacă deschidem prospectul, o să vedem că ele au reacții adverse. Paradoxal, un medicament antialergic, prima reacție adversă este alergia. La fel, încerc să explic părinților că fiecare caz este aparte. Sunt cazuri în care copii au boli genetice, care încep să se manifeste cam în perioada când se începe vaccinarea. Astfel, inițial se dă vina pe vaccin, ca apoi, după mai multe examinări se depistează că copilul totuși nu a avut vreo reacție adversă în urma vaccinului, ci o boală genetică. Din păcate, părinții nu mai continuă să informeze, să le spună că noi am greșit, nu a fost de vină vaccinul, ci altă patologie. Iar la noi se răspândește rapid informația”.
„Iată dvs nu vaccinați copilul, iar el o să se îmbolnăvească. Acel copil o să apară complicații. Un alt argument, eu încerc să le explic părinților că există două tipuri de vaccin. Vaccinurile celulare conțin virusuri viu atenuate, care ajungând în organismul nostru mimează o formă extrem de ușoară a bolii, și în așa mod se formează anticorpii. Vaccinurile celulare, răspunsul lor imun este mai puternic pentru că pe lângă anticorpi se formează și acea memorie în sistemul nostru imun. Dacă vom contacta boala, în cazul în care nivelul de anticorpi scade odată cu vârsta, organismul nostru va forma foarte repede alți anticorpi, datorită acestei memorii. Răspunsul imun este mai bun, însă, aici, într-adevăr se observă mai multe reacții adverse. Și sunt vaccinurile acelulare, în care nu avem nici acea bacterie, nici acel virus, avem doar un fragment în care sunt antigenii și organismul nostru formează doar anticorpi, fără memorie, răspunsul imun este mai slab, și reacții adverse sunt mai puține. Eu le propun părinților să aleagă, dacă se tem, le spun să meargă pe versiunea acelulară. Părinții care vor un răspuns foarte bun, o imunitate bună, atunci merg pe vaccinurile celulare. Sunt părinți care combină: pun inițial o doză de vaccin celular, iar următoarele doze - vaccinuri acelulare”, explică Mihai Stratulat.
Pediatrul mai îndeamnă părinții să se informeze din surse sigure și să se informeze și despre bolile împotriva cărora se pun aceste vaccinuri: „E clar că dacă boala nu este, noi stăm cumva liniștiți, pentru că oamenii nu știu despre aceste boli, ei nu le-au văzut. Dar alta este atitudinea când copilul se îmbolnăvește. Atunci părinții spun „faceți ce vreți, dați orice medicament, nu ne interesează reacțiile adverse, numai salvați-ne copilul””.
Vaccinarea copiilor este importantă și pentru a obține așa numita imunitate colectivă: „În cazul în care vine un copil bolnav de rujeola, de exemplu, și contactează cu 5 copii vaccinați, cazul o să se finalizeze aici. Copilul va fi tratat și boala nu se va răspândi. În cazul în care acest copil va contacta cu 5 copii, dintre care doi sunt vaccinați, iar 3 nu sunt vaccinați, atunci el o să transmită acest virus la cei trei nevaccinați, care, la rândul lor vor contacta cu alți copii”.
De asemenea, pediatrul a vorbit și despre alte vaccinuri, precum HPV, dar și vaccinul antigripal: