Extern

Turcia propune Ucrainei și Rusiei formarea unei comisii internaționale care să investigheze distrugerea barajului Kakhovka

post-img
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a propus miercuri o comisie internațională care să investigheze distrugerea barajului ucrainean Kakhovka, a anunțat cabinetul său, relatează France Presse, preluat de Agerpres.

Acesta a înaintat propunerea în urma unor convorbiri telefonice separate cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu cel rus, Vladimir Putin.

Moscova și Kievul și-au pasat responsabilitatea pentru distrugerea barajului hidroenergetic de la Kakhovka, care a fost distrus marți dimineața în urma unei explozii.

„Președintele Erdoğan a declarat că ar putea fi înființată o comisie cu participarea experților din partea părților beligerante, a Națiunilor Unite și a comunității internaționale, inclusiv a Turciei, pentru o anchetă detaliată privind explozia de la barajul Kakhovka”, a declarat cabinetul său după convorbirea cu președintele ucrainean Zelenski.

Volodimir Zelenski a subliniat miercuri că în discuţiile cu Erdogan a abordat „consecinţele umanitare şi de mediu” ale inundaţiilor provocate în sudul Ucrainei de distrugerea barajului de la Kakhovka.

„Am discutat despre consecinţele umanitare şi de mediu ale actului terorist rusesc de la centrala hidroelectrică Kakhovka, inclusiv despre riscurile pentru centrala nucleară din Zaporojie”, a declarat Zelenski pe Twitter, precizând că, în cursul acestei convorbiri telefonice, i-a prezentat omologului său turc „o listă de nevoi urgente pentru a face faţă catastrofei”.

Într-o a doua convorbire telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, Erdoğan a declarat că este necesară o investigație detaliată privind incidentul distructiv de pe linia de front dintre forțele ruse și ucrainene, care va permite „îndepărtarea tuturor suspiciunilor”.

Barajul Kakhovka se află pe râul Nipru, și alimentează un rezervor care furnizează apă de răcire pentru centrala nucleară Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de Rusia, la aproximativ 150 de kilometri în amonte.

Distrugerea barajului a provocat torenți de apă care s-au revărsat în râul Nipru, forțând mii de civili să părăsească zonele inundate și stârnind totodată temeri legate de un dezastru ecologic.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter