Politic

Însărcinatul cu afaceri ad interim al Rusiei în. R. Moldova, convocat la MAEIE după declarațiile ministrului de Externe de la Moscova, Serghei Lavrov

Reac'ii la declara'iile lui Lavrov
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, sustine că în Republica Moldova ar fi îngrădite drepturile vorbitorilor de limbă rusă. Declarația a provocat nedumerire la Chişinău iar ministrul de Externe, Nicu Popescu, l-a convocat pe însărcinatului cu afaceri ad interim al Federației Ruse pentru explicaţii. Biroul de Reintegrare a menţionat că, de fapt, Federaţia Rusă este cea care de fapt îngrădeşte drepturile vorbitorilor de limbă română în regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

SERGHEI LAVROV, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse: „Noi vom face totul ca interesele vorbitorilor de limbă rusă să nu aibă de suferit nici într-un fel. Să nu uităm că, pe lângă Transnistria, în Moldova mai este şi Găgăuzia, care îşi doreşte un statut special. Apropo, regiunea are câteva elemente de statut special. Cred că, conducerea moldovenească va proceda corect, dacă va renunţa la jocurile geopolitice ale Vestului şi se va gândi la interesele acelor oameni care convieţuiesc."

Declaraţiile făcute ieri de Serghei Lavrov au luat prin surprindere autorităţile Republicii Moldova. Potrivit acestora, vorbitorilor de limbă rusă nu le sunt încălcate în niciun fel drepturile. MESAJUL MINISTERULUI AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE "Vorbitorilor de limbă rusă, ucraineană, găgăuză, bulgară și ai altor minorități etnice le sunt respectate drepturile în conformitate cu principiile democratice, iar în cazul vorbitorilor de limba rusă menționați în declarație, nu au fost semnalate la instituțiile abilitate în țara noastră încălcări ale drepturilor acestora. Chișinăul, … reiterează atașamentul pentru metodele pașnice, diplomatice și bazate pe dialog atât pentru reintegrarea țării cât și în dialogul cu Federația Rusă privind retragerea trupelor ruse staționate ilegal pe teritoriul țării noastre. Oricare alte speculații le considerăm neîntemeiate." Și Biroul de Reintegrare a precizat că drepturile etnicilor ruși din regiunea transnistreană nu sunt încălcate în niciun fel. În schimb, vorbitorii de limba română sunt tratați drept străini. COMUNICATUL BIROULUI DE REINTEGRARE "Constatăm o limitare intenționată în regiunea transnistreană a drepturilor vorbitorilor de limbă română și a cetățenilor Republicii Moldova ce posedă acte de model național, care sunt calificați drept străini și le sunt interzise exercitarea drepturilor și libertăților fundamentale: libertatea de exprimare, libera circulație, educație în limba maternă, nediscriminarea pe criterii etnice și de naționalitate." ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare a Republicii Moldova: „Este o ameninţare destul de transparentă, cu forţa, şi nu putem să neglijăm contextul. Nu contează cât de atenţi, între ghilimele suntem, cât de bine sau rău ne purtăm. Dacă Moscova are un plan, îl urmează. Ambiţia lui Putin de a construi imperiul sovietic este transparentă." Alexandru Flenchea mai spune că atenţia serviciilor de informaţii, şi nu doar, trebuie să fie focusată, în mod special, pe Găgăuzia. Şi asta deoarece, în regiune, ar fi premize de destabilizare a situaţiei, una dintre ele fiind alegerile başcanului, de anul viitor.

ALEXANDRU FLENCHEA, fost vicepremier pentru Reintegrare a Republicii Moldova: „Pe de-o parte avem context electoral în Găgăuzia, pe de altă parte, probleme obiective, de ordin social şi economic, ce afectează întreaga ţară,. În cazul dat avem toate elementele unei posibile destabilizări dacă ceva se implică cu ceva resurse şi influenţă în regiune."

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter