Actualitate

Ziua Europei a fost sărbătorită, astăzi, la Chişinău. Forfotă mare la standul organizat de Ambasada României

Standul Ambasadei României
Sursa video: TVR

Ziua Europei a fost sărbătorită, astăzi, la Chişinău. "Orășelul European" amenajat în Piața Marii Adunări Naționale a fost plin de oameni dornici să cunoască mai multe din cultura ţărilor membre ale Uniunii Europene. La manifestări au fost Orchestra Inspectoratului General de Carabinierii şi echipa ecvestră a Ministerului de Interne. Căluții s-au mişcat în paşi de dans, în acordurile valsului "Blânda şi tandra mea fiară", compus de maestrul Eugen Doga.

LIUBA MAXIM reporter TVR MOLDOVA: „Cei  care au venit, astăzi în orăşelul European au putut să facă cunoştinţă  cu valorile şi cultura europeană. De asemenea, doritorii au putut să  guste din bucatele tradiţionale ale fiecărei ţări”.

Prim-ministrul Natalia Gavriliţa, împreună cu ambasadorul Uniunii  Europene au făcut turul orăşelului european. 

Un prim popas au făcut la  standul României, acolo unde era si echipa TVR Moldova. Oficialii au  primit  mici daruri.

NATALIA GAVRILIŢA prim-ministrul Republicii Moldova: „Ziua Europei ne aminteşte despre cum a fost creat proiectul european după ce de al doilea război mondial. Să continuăm cu acest poiect european, să-l  fortidicăm, să ne asigurăm că Moldova face parte din familia ţărilor europene”

A fost organizată și o conferința de presă la care au participat   ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, dar şi şefii   misiunilor diplomatice ale statelor membre.

Excelența Sa JANIS MAZEIKS  ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Este foarte important că este o zi în an când putem să ne gândim cine  suntem ca europeni. Pentru mine personal este o oportunitate, pentru că  vin dintr-o ţară membră UE şi acest fapt a oferit posibilitatea ţării de  unde provin să se dezvolte mai rapid, mai bine.
Şi  pentru o ţară ca Republica Moldova, asta este ceea de ce au nevoie  oamenii. Aveţi nevoie de dezvoltare, de pace, solidaritatea Uniunii  Europene”.

MARIUS CIRPIAN TOTH   însărcinat cu afaceri, Ambasada României în Republica Moldova: „Haideţi  să privim cu optimism spre viitor şi chiar spre viitororul apropiat cu  speranţa că ceea ce se petrece în aceste momente se va termina cât mai  curând posibil şi vom pune cu toţii mâna la reconstrucţia Ucrainei, la  susţinerea celor 3 ţări ca au depus cerere de ţară candidată la Uniunea  Europeană”.

Evenimentul organizat pentru a celebra Ziua Europei  va culmina cu un  concert, la care vor participa  și soprana Ana Cernicova și naistul  Constantin Moscovici. Invitaţii speciali sunt soliştii trupei, "Bez  Obmejen din Ucraina. Ziua Europei a fost sărbătorită în Republica  Moldova pentru prima dată în anul 2006.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter