Politic

Primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, a anunţat azi că se retrage din funcție. Başcanul Evghenia Guţul a anunţat că fostul edil o va consilia

Primarul orașului Orhei, Pavel Verejanu, a anunţat azi că se retrage din funcție. Başcanul Evghenia Guţul, a anunţat că fostul edil îi o va consilia

La mai puţin de două luni până la alegerile locale generale, primarul de Orhei, Pavel Verejanu a anunţat astăzi că se retrage de la cârma oraşului. Interimatul va fi asigurat de liderul partidului Şansă, Alexei Lungu, fost jurnalist la o televiziune afiliată lui Ilan Şor. Se întâmplă la scurt timp după ce noul başcan al Găgăuziei, Evghenia Guţul, apropiată a fugarului condamnat, a anunţat că Verejanu îi va fi consilier. Unii analişti spun că anume Verejanu va fi cel care va conduce autonomia, după cum îi va dicta condamnatul Şor.

Schimbarea la Primăria Orhei a fost anunțată într-o conferinţă de presă. Pavel Verejanu a ezitat să spună de ce se retrage din funcţie, și l-a prezentat pe primarul interimar, Alexei Lungu, ce fusese numit viceprimar cu doar patru zile în urmă. Contactat de TVR MOLDOVA, Verejan a refuzat să comenteze schimbările de la primărie.

Editorialistul Nicolae Negru crede că Pavel Verejanu va fi cel care va guverna Unitatea Teritorial Administrativă Găgăuzia şi nu başcanul proaspăt ales.

NICOLAE NEGRU, editorialist: "El va fi persoana principală, fiindcă Guţul nu are experienţă administrative. Chiar I s-a propus să-şi dea demisia. Asta poate duce la o confruntare şi mai mare dintre Comrat şi Chişinău. Ilan Şor, dacă va oţine aceste pârghii executive de la Comrat, va încerca să le folosească în folosul lui. Desigur că el nu-şi bate capul de bunăstarea Autonomiei Găgăuzia."

Reamintim că săptamina trecuta, deputaţii Adunării Populare de la Comrat nu au reuşit să voteze componenţa nominală a forului executiv nici la a 6-a tentativă. Deputaţii au acuzat başcanul şi conducerea Adunării că fac jocul fugarului Ilan Şor iar şedinţa s-a încheiat cu scandal.

Ieri, la un post privat de televiziune, preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că deocamdată, Evghenia Guţul nu va face parte din guvernul Republicii Moldova.

MAIA SANDU Preşedintele Republicii Moldova: Mai există și niște suspiciuni în raport cu această persoană. În Guvern lucrează oameni pentru cetățenii Republicii Moldova, care respectă statul. Atunci când există suspiciuni de "lucru pentru interesele altui stat sau că faci parte dintr-o grupare criminală, în cazul acesta trebuie un pic să investigăm lucrurile."

Noul primar interimar al oraşului Orhei, Alexei Lungu, a lucrat mai mulţi ani în cadrul holdingului media controlat de Vladimir Plahotniuc. Și-a încheiat activitatea în 2019, la scurt timp după fuga oligarhului din țară. Ulterior, Lungu s-a angajat la o televiziune afiliată fostului președinte al R. Moldova, Igor Dodon, iar în 2022, a aderat la trustul media afiliat lui Ilan Șor.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter