Justiție

Planifică autoritățile din R. Moldova să ceară extrădarea fugarului Platon? Ce spune ministra Justiţiei, Veronica Mihailov Moraru

post-img
Punctul pe AZi

Ministerul Justiției nu a primit încă o solicitare privind extrădarea fugarului condamnat, Veaceslav Platon, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, în emisiunea "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova. Autoritățile susțin că procurorii întreprind măsuri pentru identificarea și reținerea fugarului.

„Conform legislației, cererea de extrădare poate fi făcută de Procuratura Generală sau de Ministerul Justiției, în funcție de etapa la care se examinează. Cu privire la Platon, ministerul nu a primit o solicitare privind extrădarea acestuia. În momentul în care vom primi o astfel de solicitare, vom putea demara toate acțiunile necesare. Știu că Procuratura Generală întreprinde toate măsurile necesare în privința identificării și reținerii acestuia", a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Veaceslav Platon, în afara cetățeniei moldovenești, mai este cetățean rus și ucrainean. El se află pe lista de sancțiuni a Canadei, dar și pe lista persoanelor sancționate de autoritățile moldovene.

În R. Moldova, el este învinuit în mai multe cauze penale și se află în căutare din vara anului 2021. Atunci, după o scurtă perioadă de detenție din cauza condamnării sale într-un dosar legat de „furtul miliardului”, Platon a reușit să obțină anularea sentinței și să iasă la libertate cu ajutorul fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo.

Totodată, ministra salută faptul că Interpolul a acceptat cererea de revizuire a deciziei în privința oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc.

„Cred că sunt toate șansele ca Interpol să accepte cererea autorităților Republicii Moldova și salut inițiativa procuraturii de a înainta o nouă cerere privind solicitarea de a se revizui decizia anterioară a Interpolului, atunci când în 2020 au refuzat anunțarera în urmărire a lui Vladimir Plahotniuc. În acest caz, pot fi prezentate informațiile prin care Procuratura Anticorupție, împreună cu autoritățile franceze, au depistat schema de corupție în care se blocau notificările roșii despre persoane date în căutare și aceasta arată că procesul a fost viciat. Salutăm ca șeful direcției respective din cadrul Interpolului a comunicat despre acceptarea examinării cererii de revizuire”, a spus oficiala.  

Avem dosare pendinte pe rolul instanțelor de judecată în privința acestei persoane și este bine că procesele continuă, dar e important să se găsească și făptuitorul, să fie adus în țară, pentru a răspunde în fața legii aici, unde a prejudiciat statul", conchide ministra.

Pe 25 noiembrie 2024, Comisia pentru Control al Fișierelor INTERPOL a acceptat cererea Procuraturii Anticorupție, depusă prin intermediul Direcției pentru Cooperare Polițienească Internațională al Ministerului Afacerilor Interne (DCPI), de revizuire a deciziei Comisiei din iulie 2020 în privința cetățeanului Vladimir Plahotniuc

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter