Social

Creşte numărul copiilor dispăruţi în Republica Moldova

Copii dispăruți
Sursa video: TVR MOLDOVA

Creşte numărul copiilor dispăruţi în Republica Moldova. În prezent, 13 minori sunt căutaţi de părinţi şi poliţie. Doar în primele patru luni ale acestui an, circa 400 de copii au fost declaraţi dispăruţi, cei mai mulţi sunt din Chişinău.

Poliţia susţine că, de cele mai multe ori, minorii fug de acasă din cauza conflictelor cu apropiaţii şi a lipsei de atenţie. De Ziua Internaţională a Copiilor dispăruţi, Inspectoratul General de Poliţie a început o companie naţională de informare şi sensibilizare.

Ala Maruh este ofiţer superior la Inspectoratul de Poliţie din Basarabeasca. Doar în acest an, s-a implicat în căutarea a cinci minori care au dispărut de acasă.

ALA MARUH, ofiţer superior, secţia Interacţiune Comunitară, Basarabeasca: „Cu părere de rău nu mereu ne reuşeşte să depistăm cât mai repede. De obicei sunt în companii cu alţi copii, se grupează la cineva acasă, se ascund, nu dau de ştire nici părinţilor,  nici prietenilor ştiind că sunt căutaţi de poliţie.”

Anul trecut, 823 de copii din raioanele Republicii Moldova au fugit de acasă. Pentru comparaţie, în primele patru luni ale lui 2022, numărul minorilor fugari a ajuns la 400. Mai grav e că 14 procente devin victimele abuzului, şase la sută ajung pe mâna traficanţilor şi două procente sunt găsiţi morţi.

ALEXANDRU BEJAN, şef adjunct, Inspectoratul General de Poliţie: „Foarte mult contează ca apelul sau situaţia de abandon să fie sesizată imediat la poliţie, ori timpul de aur necesar pentru intervenţie este scurt, prin intervenţie în timp util pute, şi eficineţi. În unele cazuri din păcate poliţia depistează copii însoţi în stradă inclusiv pe timp de noapte, cazuri care nu sunt raportate de către părinţi.”

La fel, în 2021, poliţia a pornit 27 de cauze penale pe numele părinţilor care nu au avut avut grijă de copiii lor. Specialiştii susţin că societatea nu este suficient de informată cum să reacţioneze atunci când observă un minor aflat fără supraveghere sau într-o situaţie de risc.

NELI LELENCO, şef, Direcţia Ordine Publică, INSP: „Chiar şi atunci când vedeţi un copil pe stradă, pentru a evita unele riscuri vă rugăm să solicitaţi suportul poliţiei. Chiar şi copii dacă cerşesc ei sunt expuşi riscului şi este nevoie de intervenţia tuturor organelor."

Potrivit statisticii, aproximativ 200 de mii de copii dispar, anual, în Europa.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter