Recomandări

Jurnaliştii TVR MOLDOVA au făcut o pledoarie pentru portul național cu ocazia Zilei Universale a Iei

IE la TVR MOLDOVA
Sursa video: TVR MOLDOVA

Purtăm ie cu mândrie. Jurnaliştii TVR MOLDOVA au făcut o pledoarie pentru portul national cu ocazia Zilei Universale a Iei. În straie de sărbătoare, echipa TVR MOLDOVA a încins o horă şi şi-a propus să le reamintească românilor de pretutindeni unicitatea și simbolistica tradiţiilor strămoşeşti.

În curtea Teatrului Epic de Etnografie și Folclor "Ion Creangă" din Chişinău. jurnaliștii TVR MOLDOVA s-au prins în horă, alături de artistul Mihai Ciobanu.

VADIM CHEPTĂNARU jurnalist TVR MOLDOVA: "Ia este cartea de vizita a poporului românesc, purtându-o, simţim, gândim româneşte, aşa că avem azi motiv serios  de sărbătoare."

SVETLANA GORE jurnalist TVR MOLDOVA: "Consider că Ia este în ADN-ul tuturor românilor de pretutindeni, inclusiv a basarabenilor. De fiecare dată când îmbrac o ie simt că îmi doresc să transmit un mesaj, o energie pozitivă."


Una dintre misiunile jurnaliştilor este să promoveze adevaratele valori. Iar IA se află mereu la loc de cinste.


TATIANA SLIVCA jurnalist, producător TVR MOLDOVA: "Cunoaştem că în acest an camaşa cu altiţă s-ar putea să intre în patrimoniul  UNESCO. Noi susţinem această idee, această iniţiativă. Este un dosar comun România – Republica Moldova."

ELENA  GUȚU jurnalist TVR MOLDOVA: "Ia este matricea identitară, o purtăm cu multă demnitate şi ne bucurăm că avem o asemenea zi când ne întoarcem cu faţa la trecutul nostru."


ZINA CERCHEZ SIGNEANU producător TVR MOLDOVA: "Pe toate le port cu anumite ocazii, la sărbătorile româneşti. Îmi face o deosebită plăcere, într-adevăr, tradiţiile populare româneşti sunt foarte, foarte frumoase."

"Hora Basarabiei" în interpretarea maestrului Ion Ciobanu i-a unit în joc şi pe actorii Teatrului "Ion Creangă".

VERA SALII membru, "Şezătoarea Basarabiei": "Tuturor românilor le urez sărbătoare frumoasă. Este un scut, trebuie să fie fiecare persoană mândră de acest veşmânt."

Ziua Universală a Iei este marcată pe 24 iunie. În martie 2022,  România și Republica Moldova, au depus la UNESCO dosarul multinaţional "Arta cămăşii cu altiţă – ca element de identitate culturală în România şi Republica Moldova".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter