Prima tranşă de motorină, oferită de România sub formă de ajutor umanitar fermierilor din Republica Moldova, a fost depozitată la baza petrolieră din oraşul Căuşeni. Cele 1336 de tone de carburant sunt distribuite de azi agricultorilor. Întreaga cantitate de 4 mii de tone de motorină va fi livrată, în tranşe, până la mijlocul săptămânii viitoare, iar procesul de repartizare către fermieri va dura o lună.
Fermierii Anatolie Cara şi Vladimir Gulturean, din raionul Basarabeasca, au închiriat împreună o autocisternă, pentru a-şi lua de la Căușeni cota de motorină oferită de România.
ANATOLIE CARA, fermier. „Eu am trei tone şi jumătate, şi el are o tonă şi 600. În total, o să fie 4 tone 830. Ce nu o să încapă, o să punem într-un butoi”.
VLADIMIR GULTUREAN, fermier. „Mulţumim la fraţii noştri care au ajutat cu motorina asta. Cu motorina asta vom termina ce avem de făcut. Cu semănat, de întreptat câmpurile de introdus erbicide”!.
Şi Serghei Spinei, fermier din Anenii Noi, a venit la baza petrolieră din Căuşeni pentru a primi cele 6 tone de combustibil ce i se cuvin.
SERGHEI SPINEI, agricultor. „E un mare ajutor socot, eu, a poporului român nouă. Fiindcă e o problemă catastrofală, anul acesta, cu banii, cred că la 90 de procente din toţi agricultorii”.
16 fermieri din Criuleni, Basarabeasca şi Anenii Noi și-au primit azi cota de motorină alocată. A fost stabilit şi un grafic special după care agricultori îşi pot primi canitatea de combustibil oferită de România. Ei au două opţiuni. Să vină la Căuşeni sau să apeleze la administratorul bazei petroliere care face livrări contra cost.
ION MATCAŞ, administratorul depozitului petrolier. „Noi avem o pompă, şi noi avem două estacade. Şi potenţialul e foarte mare. Dar o să vedem cum o să aranjăm treburile. Ne-am asumat, minim 150 de tone pe zi să livrăm”.
NICOLAE BOICO, jurnalist TVR MOLDOVA. „Cele 4 mii tone de carburanți donate de România vor fi livrate în trei tranșe. Cea de-a doua parte a ajuns astăzi în Republica Moldova, iar a treia parte - până la mijlocul săptămânii viitoare. Motorina urmează să fie repartizară, timp de o lună, unui numar de aproximativ 1500 de agricultori care au suferit pierderi în urma secetei de anul trecut”.
MARIN LISÎ, director, Agenţia Rezerve Materiale. „Livrarea va fi către cele mai afectate raioane, dar cele mai afectate raioane sunt din zona de sud a republicii. Pentru zona de sud, avem aproximativ 2 mii 200 de tone. Ulterior zona de centru şi zona de nord, unde sunt cel mai puţin afectate”.
In urmă cu trei ani, Guvernul României a aprobat un pachet de sprijin similar pentru Republica Moldova. Atunci, autoritățile de la București au acordat cu titlu gratuit 6 mii de tone de motorină și i-au ajutat astfel pe agricultori basarabeni să înfrunte mai ușor efectele secetei.