Justiție

Examinarea dosarului „Furtul miliardului” a fost reluată

Examinarea dosarului „Furtul miliardului” a fost reluată

A fost reluată examinarea dosarului "Furtul miliardului" în care e învinuit controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc, alături de mai mulţi foşti șefi ai Băncii Naționale și ai celor trei bănci din care au dispărut banii. Magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, au audiat un avocat care îl consilia pe fugarul condamnat Veaceslav Platon. Apărătorul a declarat că a fost martor la vânzarea unui pachet de acţiuni, deţinut de Platon la una dintre băncile implicate, către o firmă a lui Plahotniuc.

BFCO

MARIANA LEAHU, procuror de caz: „A vorbit despre o tranzacţie care a avut loc în 2014, în noiembrie, dintre Plahotniuc şi Platon. 

- Acest martor a confirmat cumva ilegalităţile comise de Vladimir Plahotniuc? 

- Da, acuzarea crede că da. A confirmat cumva participarea lui la anumite tranzacţii care au fost ordonate de către Veaceslav Platon. Din spusele lui Veaceslav Platon erau la iniţiativa lui Plahotniuc”


În prezent, pe numele lui Plahotniuc este un mandat de arest preventiv în lipsă. Oligarhul a fugit din Republica Moldova în iunie 2019. El este învinuit în dosarele "Metalferos", "Furtul miliardului" și "Sacoşa", în care figurează şi fostul preşedinte al Republicii Moldova, Igor Dodon. Cauza privind devalizarea celor trei bănci comerciale este judecată din 2021. În dosar figurează șapte inculpați, inclusiv Dorin Drăguțanu, Guvernatorul BNM în acea perioadă. El e acuzat de complicitate la escrocherie în proporţii deosebit de mari și de spălarea banilor în proporţii deosebit de mari, săvârșită de un grup criminal organizat. Mai sunt învinuiţi şi foştii viceguvernatori BNM, Ion Sturzu şi Emma Tăbîrță.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter