Politic

R. Moldova a demarat negocierile de aderare la UE cu screeningul bilateral concentrat pe achiziţiile publice. E prima dată când acest proces are loc în țara candidată și nu la Bruxelles

R. Moldova a demarat negocierile de aderare la UE cu screeningul bilateral concentrat pe achiziţiile publice. E prima dată când acest proces are loc în țara candidată și nu la Bruxelles

Republica Moldova a demarat negocierile de aderare la Uniunea Europeană cu screeningul bilateral concentrat pe achiziţiile publice. Pentru asta, azi şi mâine la Chişinău se află o delegație numeroasă a Comisiei Europene, în frunte cu Oliver Varhelyi, comisarul pentru Extindere și Vecinătate. E prima dată când acest proces are loc în țara candidată și nu la Bruxelles.

CRISTINA GHERASIMOV viceprim-ministru pentru Integrare EuropeanăL Este esenţial pentru noi, acasă, să continuăm să ne mobilizăm eforturile la maxim în aşa fel ca în următorii ani să reuşim să facem cât mai multe. O să ne ajute acest proces să înţelegem mai bine unde suntem în procesul nostru de aderare, cât suntem de pregătiţi, care sunt paşii pe care trebuie să-i parcurgem. Colegii, din cadrul Comisiei Europene, fiind aici timp de două zile, o să poată să ne cunoască mai bine, inclusiv cum lucrăm, cum interacţionăm între noi.

Evaluarea legislației naționale a început cu cel mai important grup de capitole, numit "Valori fundamentale". În discuții este capitolul 5, cel dedicat achizițiilor publice, esențial pentru utilizarea eficientă a banilor publici, a declarat oficialul european.

OLIVÉR VÁRHELYI comisarul european pentru Vecinătate și Extindere: Capitolul "Achiziții Publice", în acest sens, va fi extrem de important! Dar transparența, corectitudinea și principiul valorii ar trebui, de asemenea, să vă ofere acces la piețele europene de achiziții publice, pe măsură ce aplicați aceleași reguli. Avem 1.200 de experți ai Comisiei Europene cu peste 4.000 de întrebări foarte relevante care vor fi abordate. Voi aveți 150 de mii de pagini de acquis comunitar al UE de parcurs.

Şi premierul a reafirmat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a avansa în parcursul european, subliniind că se va lucra intens pe finalizarea reformelor inițiate inclusiv în domeniul justiției.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Noi avem 2 categorii aici - categoria de domenii dificile şi categoria de domenii complexe. Domeniul cel mai dificil este reforma în justiție, trei domenii care sunt mai complexe sunt mediu, agricultură şi competiția.

Astăzi, comisarul european a avut o serie de întrevederi cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, dar și alți miniștri și deputați. Oficialul s-a referit la necesitatea menţinerii unei voinţe politice puternice pro-europene la Chişinău.

OLIVÉR VÁRHELYI comisarul european pentru Vecinătate și Extindere: De acum încolo, vom avea nevoie de un minim politic comun, cea ce înseamnă că toate partidele politice trebuie să cadă de acord pe prioritățile comune, politicile de reforme europene, şi să păstreze aceste angajamente pe parcursul întregului proces. Asta pentru că Parlamentul trebuie să adopte multe legi. Se vor solicita multe decizii politice.

Reamintim că deschiderea oficială a negocierilor de aderare a avut loc pe 25 iunie, la Luxemburg, atunci când s-a desfășurat prima conferință interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter