Extern

Lugansk, „ultima victorie” a Rusiei: forțele ucrainene speră să lanseze o contraofensivă în sudul țării

post-img
Oleksii Arestovici

Trupele ucrainene speră să lanseze contraofensive în sudul țării după ce forțele rusești au capturat orașul Lisiceansk din estul țării, potrivit Sky News.

Oleksii Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, a  declarat că orașele cucerite sunt „de dimensiuni medii” și că este vorba  de ultima victorie a Rusiei în Ucraina.

El a mai spus că Ucraina speră acum să lanseze contraofensive în sudul țării.

„Aceasta este ultima victorie a Rusiei pe teritoriul ucrainean”, a afirmat el.

„Acestea au fost orașe de dimensiuni medii. Și acest lucru a durat de  la 4 aprilie până la 4 iulie – asta înseamnă 90 de zile. Atât de multe  pierderi”.

El a adăugat: „Luarea orașelor din est a însemnat că 60% din forțele  rusești sunt acum concentrate în est și este dificil ca acestea să fie  redirecționate spre sud”.

„Și nu mai există forțe care să poată fi aduse din Rusia. Au plătit un preț mare pentru Severodonețk și Lisiceansk”.

Capturarea orașului Lisiceansk, duminică, a finalizat cucerirea de  către Rusia a Luganskului, una dintre cele două regiuni din Donbas, iar  forțele rusești și-au stabilit acum următoarele obiective în provincia  ucraineană Donețk, situată în estul țării.

Serhiy Haidai, guvernatorul ucrainean din Lugansk, a recunoscut că  întreaga sa provincie se află acum efectiv în mâinile Rusiei, dar a  declarat: „Trebuie să câștigăm războiul, nu bătălia pentru Lisiceansk.  Doare mult, dar nu înseamnă că pierdem războiul”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter