Actualitate

24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei

post-img
imagine simbol

Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC) este marcată anual, la 24 martie, pentru a atrage atenţia asupra cauzelor acestei boli şi a transmite informaţii referitoare la prevenţia şi tratamentul acesteia.

Data aleasă de Uniunea Internaţională Împotriva Tuberculozei pentru marcarea acestei zile reprezintă data la care, în anul 1882, bacteriologul german Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, ceea ce a deschis calea spre diagnosticarea şi vindecarea tuberculozei.

A fost recunoscută oficial în 1995, când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Fundaţia Regală Olandeză Împotriva Tuberculozei au organizat un eveniment de amploare în Haga, potrivit www.who.int, scrie Agerpres.

Tuberculoza rămâne una dintre cele infecţioase boli din lume, dar care poate fi prevenită şi vindecată. Din cauza acestei afecţiuni mor zilnic peste 4.100 de oameni, iar aproape 28.000 o dobândesc. Eforturile globale de combatere a tuberculozei au salvat aproximativ 66 de milioane de vieţi începând cu anul 2000. În 2020, în contextul pandemiei de COVID-19, numărul deceselor din cauza tuberculozei a crescut pentru prima dată în peste un deceniu, potrivit www.who.int.

În 2024, tema Zilei mondiale de luptă împotriva tuberculozei este "Da! Putem pune capăt TB!" ce transmite un mesaj de speranţă privind adoptarea mai rapidă a noilor recomandări OMS. Ca urmare a angajamentelor asumate de şefii de stat la reuniunea ONU la nivel înalt din 2023 de a accelera progresul pentru a pune capăt tuberculozei, accentul din acest an se mută către transformarea acestor angajamente în acţiuni concrete. Pentru a ajuta ţările să-şi extindă accesul la tratamentul preventiv pentru TB, OMS va publica un caz de investiţii privind extinderea lansării tratamentului preventiv, arată https://www.who.int/campaigns/world-tb-day/2024.

În Republica Moldova, fondurile de asigurare obligatorie de asistenţă medicală (AOAM) acoperă financiar serviciile de prevenire, diagnostic şi tratament al tuberculozei. De aceste servicii beneficiază gratuit atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate.

La nivelul asistenţei medicale primare sunt oferite următoarele servicii: luarea în evidenţă a bolnavului confirmat de medicul specialist de profil şi a persoanelor din focarele TBC, supravegherea şi aplicarea strict observată a tratamentului în condiţii de ambulatoriu, potrivit CNAM.

În cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţia medicilor specialişti ftiziopneumologi cu prescrierea în scop diagnostic a investigaţiilor de laborator şi instrumentale, tratamentului, luarea în evidenţa medicală şi supravegherea în dinamică la ftiziopneumolog.

De asemenea, sunt finanţate cheltuielile pentru alimentaţie şi transport public de la/la domiciliu pentru tratamentul în condiţii de ambulatoriu al bolnavilor cu tuberculoză. În 2023, CNAM a alocat în acest sens peste 15,7 milioane de lei.

Începând din acest an, este aplicată o nouă modalitate de rambursare a cheltuielilor pentru pacienții afectați de tuberculoză. Astfel, fiecare pacient care urmează tratamentul în condiții de ambulatoriu beneficiază gratuit de un card bancar, pe care sunt  alocați banii de la CNAM și cu ajutorul căruia procură produse alimentare din orice magazin din țară care dispune de terminal de plată. Pentru  cheltuielile pe luna ianuarie ale acestor pacienți pentru produse alimentare și transport, CNAM a transferat 1,2 milioane de lei către 41 de instituții medicale.

Asigurarea medicală obligatorie acoperă şi serviciile de testare și diagnostic oferite de laboratoarele de referinţă din cadrul Institutului de Ftiziopneumologie „Ch. Draganiuc” şi Spitalului Clinic Bălţi. Sumele contractate în 2023 de CNAM cu instituțiile respective au fost în total de circa 14,7 milioane de lei.

Bolnavii de tuberculoză din Republica Moldova sunt tratați în următoarele instituții medicale spitalicești: Institutul de Ftiziopneumologie „Ch. Draganiuc”, Spitalul Clinic Municipal de Ftiziopneumologie şi Spitalul Clinic Bălţi. Pentru asistenţa medicală spitalicească oferită bolnavilor de TBC, din fondurile AOAM au fost alocate anul trecut aproximativ 146 de milioane de lei, cu peste 16 milioane mai mult față de anul precedent.

CNAM alocă anual bani din fondul măsurilor de profilaxie pentru implementarea proiectelor de prevenire a riscurilor de îmbolnăvire de tuberculoză. În ultimii patru ani, au fost direcționați peste 3,5 milioane de lei pentru realizarea a zece proiecte. În cadrul acestora au fost examinate radiologic peste 7800 de persoane din 23 raioane ale țării, fiind depistate peste 70 de cazuri de tuberculoză. Persoanele respective urmează tratamentul specializat, acoperit de asigurarea medicală obligatorie.

Totodată, peste 965 mii de lei au fost alocați anul trecut pentru proiectul de screening prin radiografia pulmonară, realizat în diferite localități ale țării. În urma examinării profilactice a circa 9800 de persoane din grupurile cu risc sporit de îmbolnăvire de TBC și alte maladii ale organelor cutiei toracice, 1300 de persoane au fost depistate cu suspecție la astfel de patologii.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter