Cultură

A învățat să facă naiuri de la televizor și transformă lemnul în instrumente muzicale

post-img
imagine

Transformă lemnul în instrumente muzicale. Vorbim despre nea Victor Șerșin, din Sofia, Drochia, care ne-a povestit că a învățat să facă naiuri de la televizor. Avea la îndemână doar voință, răbdare și multă pasiune. Cum le dă viață sunetelor, aflați din reportaj.

Nea Victor Șerșin, din Sofia, Drochia, este printre puținii meșteri din republică care confecționează manual instrumente muzicale. A învățat acest lucru uitându-se la televizor.

VICTOR ȘERȘIN, meșter popular, s. Sofia, r. Drochia: În carte am văzut, dar acolo nu era redat totul. Am încercat să fac vreo două naiuri cum mă uitam pe la televizor și număram tuburile. Nu știam precis.

Face asta din pasiune încă din anii 90 și s-a inspirat de la naiul maestrului Vasile Iovu.


"Eu prima dată ținusem naiul lui Iovu în mână. De atunci am început să fac naiuri. El mi-a zis ca să mă apuc că o să fac treabă." Meșterește și cavaluri, tilinci, fluiere. "Si B Mol major. Tot la cererea magazinului. Se întrebau, eu singur l-am făcut, n-am copiat, nici nu copiez." Pentru a obține un instrument care să sune bine, e nevoie și de material calitativ.

"Confecționez din bambus și din salcâm boieresc. Eu n-am de unde lua bambus bun de care trebuie. Am cumpărat și de pe la magazine, dar nu-i ceea ce trebuie." Fiecare lucrare este individuală, chiar dacă realizează mai multe odată. "Deodată când nu știi, parcă îți pare că e complicat. Nici un lucru nu este complicat dacă îl știi a face. Dacă nu ai răbdare, nu faci nimic, ca să curăța un nai după ce l-ai încleiat o zi întreagă trebuie să muncești câte o așchie să scoți. El trebuie să sune frumos și să arate frumos. Dacă instrumentul nu este acordat, nu este instrument." Se pricepe și la asta. "Numaidecât eu îl acordez. De acordare e una, de confecționat e alta. La confecționat e mai multă muncă, decât la acordat. Mai ales omul dacă aude bine nu e greu de acordat."

Chiar dacă instrumentele muzicale nu sunt întrebate la fel ca înainte, nu se plânge de vânzări puține.

"Acum sunt întrebate. Sunt multe școli, ansambluri, se ocupă. Mă strădui să sune bine, să fie instrumentul bun."

A avut comenzi și de peste Prut.

"Am confecționat și le-am trimis cu prețul de la noi. Când au ajuns la ei, m-a sunat și mi-a spus: „Jos pălăria!”.

ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: Pe lângă instrumente muzicale, nea Victor confecționează și așa atribute pentreu vânători. Scot sunete asemănătoare cu cele ale raței. Eu nu sunt vânător, nea Victor poate mai bine.

"Toamna când e sezonul de vânat. Ca să vadă dacă sunt rațe în acel stufăriș, scot acest sunet și dacă este, ele răspund."

ALEXANDRU LEAHU, jurnalist TVR Moldova: Cândva, copii se jucau cu așa atribute. Scot un sunet jucăuș. Se vede că eu nu m-am jucat cu ele când eram mic, dar sunt așa sunete hazlii.

Prețul unui fluier începe de la 200 de lei, naiul costă de la 2500, iar cavalul - 600.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter