Social

ONU: Va fi lansat un nou program de sprijin pentru refugiaţi şi pentru cei care îi găzduiesc

ONU: Va fi lansat un nou program de sprijin pentru refugiaţi
Sursa video: TVR MOLDOVA

De la începutul războiului din Ucraina, peste un milion de mese calde au fost oferite celor care s-au refugiat în Republica Moldova, prin intermediul Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite. În scurt timp, va fi lansat un nou program de sprijin pentru refugiaţi şi pentru cei care îi găzduiesc, astfel încât să facă faţă creşterilor de preţuri în sezonul rece. Despre aceste iniţiative s-a discutat la emisiunea Obiectiv Comun de la TVR MOLDOVA.

JONATHAN CAMPBELL coordonator pentru situații de urgență, WFP MOLDOVA: „De asemenea, vom oferi în continuare sprijin familiilor care găzduiesc refugiaţi, până în prezent avem 16 de mii familii din Republica Moldova care oferă sprijin refugiaţilor, şi care sunt susţinute de noi. Vom continua acest efort. De asemenea, vom ajuta familiile din Moldova să se confrunte cu problemele care ar putea să vină iarna din cauza crizei energetice, precum şi a inflaţiei. Deci, vom analiza posibilităţile de a le oferi asistenţă în acest sens.”

Prin intermediul Programului Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite, familiile care adăpostesc între una şi patru persoane pot beneficia de un sprijin financiar de 3.900 de lei, iar pentru cele care găzduiesc cinci sau mai mulţi refugiaţi suma se ridică 4.800 de lei.

JONATHAN CAMPBELL, coordonator pentru situații de urgență, WFP
MIN:
„Au fost deja introduse 2,5 milioane de dolari în comunitatea Moldovei prin achiziţionarea de produse alimentare pe care le consumă refugiaţii. Alte 4 milioane de dolari au ajuns în comunitate sub formă de asistenţă financiară, aceştia sunt bani pe care familiile le pot utiliza aşa precum doresc ei: să-şi achite facturile la serviciile comunicare, să-şi procure bunurile de care au nevoie, deci, banii, nu rămân în familiile pe care le primesc. Banii circulă în economie.”

Pentru a beneficia de ajutor financiar, cetăţenii Republicii Moldova care găzduiesc refugiaţi trebuie să se înregistreze pe platforma http://WWW.UAHELP.MD, iar cei care sunt deja înregistraţi trebuie să-şi actualizeze datele. Proiectul a fost lansat în luna martie şi, până acum, peste 14.000 de gazde au beneficiat de asistenţă financiară.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter