Actualitate

Creştinii sărbătoresc Învierea Domnului

post-img
imagine simbol

Creştinii ortodocşi și cei catolici sărbătoresc, astăzi, Învierea Domnului. Paștele este cea mai mare sărbătoare creștină, ce a adus omenirii speranța mântuirii și a vieții veșnice prin sacrificiul lui Iisus Hristos. Majoritatea bisericilor din ţară au fost arhipline noaptea trecută. Atât enoriaşii de la Mitropolia Basarabiei, cât şi cei de la Mitropolia Moldovei au venit în locaşuri să participe la Slujba de Înviere, să ia lumina sfântă şi să sfinţească coşul cu bunătăţi.

 

imagine


Paştele îşi trage denumirea de la cuvântul ebraic “Pesah” al vechilor iudei, care înseamnă “trecere”. Mai întâi, cuvântul a desemnat trecerea sau aducerea lumii de către Dumnezeu dintru nefiinţă întru fiinţă, iar mai apoi, trecerea poporului israelian din robia egipteană la libertatea deplină.

Paștele - una dintre cele mai importante sărbători creștine, celebrează învierea lui Iisus Hristos din morți, la trei zile după răstignirea sa. Acest eveniment simbolizează biruința vieții asupra morții și a păcatului, fiind esențial în învățătura despre mântuire.

Învierea Domnului este văzută ca împlinire a profețiilor biblice și reprezintă speranța vieții veșnice pentru toți credincioșii. Marchează, de asemenea, începutul unei noi relații între Dumnezeu și omenire, bazată pe iertare și iubire.

Prima săptămână ce urmează după Învierea Domnului Iisus Hristos este denumită Săptămâna Luminată şi se termină în Duminica Tomii (a Sfântului Apostol Toma). Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după cincizeci de zile de la Paşte, la Pogorârea Sfântului Duh (Rusaliile).

Sărbătoarea de Paște se prăznuiește la o dată diferită în fiecare an, iar calculul exact al zilei în care pică sărbătoarea Învierii Domnului se face în funcție de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc, de obicei, în zile diferite din cauza diferențelor dintre calendarele pe care le folosesc cele două Biserici și a modalităților de calcul ale datei Paștelui. În 2025, Paștele Ortodox și Paștele Catolic, la fel ca și Floriile,  este sărbătorit în aceeași zi. Ultima oară când ortodocșii și catolicii au sărbătorit Paștele în aceeași zi a fost în 2017.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter