Comisia Europeană a refuzat să acorde derogare temporară de la obligația de la plată a certificatelor de CO2 pentru energia electrică exportată în Republica Moldova, derogare solicitată recent de autoritățile de la București și Chișinău.
Despre asta scrie profit.ro, cu referire la o declarație a ministrului Energiei, Sebastian Burduja.
″Am discutat cu comisarul european pentru Mediu, Directoratul General pentru Acțiune Climatică nu este favorabil acestei soluții. A mai fost solicitată și de Polonia, iar argumentul (pentru refuz – n.r.), pe care mi-e greu să-l combat, este că astfel s-ar crea un precedent la nivel european, în care se pot invoca anumite circumstanțe pentru a se face derogări de la plata acestor certificate. În acest caz, am cerut totuși să vedem care sunt alternativele și înțeleg și de la domnul prim-ministru Recean, și de la colegii de la Reprezentanța Permanentă a României de la Bruxelles, și din ceea ce mi-au spus comisarii pe Energie și Mediu, că există posibilitatea sprijinului pentru Republica Moldova, un sprijin financiar direct din partea Directoratului General pentru Energie, eventual și a altor actori internaționali. Ați văzut probabil și poziția statelor din nordul Europei, care sunt dispuse să ajute. Astfel, nu se creează un precedent, dar există posibilitatea sprijinirii Republicii Moldova″, a spus Burduja.
Anterior, ministrul român declara că plata acestor certificate de CO2 „pur și simplu dublează prețul energiei electrice de la vreo 400-500 de lei MWh până la peste 1.000 lei MWh.”
După ce Gazprom a stopat livrările de gaze către regiunea transnitreană, Moldgres, un producător important de energie electrică din Transnistria, a încetat să mai livreze energie Chișinăului, acoperindu-și cu mare greu necesitățile locale.
În aceste condiții, încă din prima zi a anului 2025, consumul de energie electrică de pe malul drept al Nistrului este asigurat în proporție de circa 50% de către România, în baza unui contract semnat de SA Energocom și Nucrearelectrica pentru livrarea a 100 de Megawați în bandă peste Prut. De asemenea, a fost semnat un contract de achiziție a energiei electrice cu OMV Petrom România, pentru luna ianuarie, pentru o cantitate de 30 MW bandă (24 de ore din 24).