David Lynch, regizorul și scenaristul care a influențat cinematografia cu viziunea sa artistică întunecată și suprarealistă, a murit, transmite revista „Variety”, citată de News.ro.
Cele mai cunoscute creații ale sale rămân „Blue Velvet”, „Mulholland Drive”, precum și serialul „Twin Peaks”.
„Există un mare gol în lume acum că nu mai este cu noi. Dar, aşa cum spunea el, «stai cu ochii pe gogoaşă, şi nu pe gaură»”, a anunțat familia regizorului într-un mesaj pe Facebook. Lynch a dezvăluit în 2024 că a fost diagnosticat cu emfizem după o viaţă întreagă de fumat şi că probabil nu va mai putea să iasă din casă pentru a regiza.
Cariera lui David Flynch
După câţiva ani petrecuţi ca pictor şi realizator de scurtmetraje de animaţie şi de acţiune reală, Lynch a intrat în scenă cu debutul său din 1977, „Eraserhead”, o operă plină de umor negru, care a devenit un reper tulburător în circuitul filmelor de noapte.
Stilul său ieşit din comun şi lipsit de compromisuri a atras rapid atenţia Hollywood-ului şi a establishment-ului cinematografic internaţional. A fost angajat de compania de producţie a lui Mel Brooks pentru a scrie şi regiza „The Elephant Man”, o dramă profund emoţionantă despre un ciudat oribil deformat din Anglia victoriană, care a devenit o celebritate naţională.
Lungmetrajul a primit opt nominalizări la Premiile Oscar, inclusiv prima nominalizare a lui Lynch pentru „Cel mai bun regizor”.
A avut mai puţin succes cu adaptarea din 1984 a vastului roman science fiction „Dune” al lui Frank Herbert. Producţia, realizată cu un buget de 40 de milioane de dolari pe parcursul unei filmări dificile de trei ani, a fost un eşec colosal la box office.
Cu toate acestea, Lynch şi-a revenit din dezastru cu două filme care i-au definit stilul matur: „Blue Velvet” (1986), o călătorie înfricoşătoare prin adâncurile psihosexuale ale unui mic oraş american, şi road movie-ul violent şi plin de sex „Wild at Heart” (1990), care a fost distins cu „Palme d'Or” la Festivalul de Film de la Cannes.
Fenomenul „Twin Peaks”
În 1990, el a revoluţionat televiziunea americană cu „Twin Peaks”, un serial pe care l-a creat împreună cu scriitorul Mark Frost. Cu o acţiune care porneşte de la investigarea crimei misterioase a unei eleve de liceu dintr-un orăşel de cherestea din Washington, serialul săptămânal de pe ABC a abordat subiecte tulburătoare, până atunci tabu, şi a făcut din inexplicabil un element fix al televiziunii narative moderne.
Un succes major în primul său sezon, „Twin Peaks” şi-a pierdut elanul şi, în cele din urmă, audienţa în al doilea an. Cu toate acestea, a dat naştere unui lungmetraj prequel, „Twin Peaks: Fire Walk With Me”.
25 de ani mai târziu, a continuat cu un al treilea sezon pentru Showtime. Mai târziu în cariera sa, în lungmetraje precum „Lost Highway” (1997), „Mulholland Drive” (care i-a adus premiul pentru Cel mai bun regizor la Cannes în 2001) şi „Inland Empire” (2006), Lynch a folosit un stil care se axa pe intrigi ce puneau accentul pe personalităţi duble, transformări inexplicabile şi acte şocante de violenţă.
„The Straight Story” (1999), un film liniştit, dar excentric, aminteşte de atracţia emoţională mai rezervată din „The Elephant Man”. Regizorul însuşi a fost mereu reticent în ceea ce priveşte sortarea semnificaţiei operei sale pentru spectatorii săi.
În cartea de interviuri „Lynch On Lynch” (2005), el a abordat cu scriitorul Chris Rodley miezul enigmatic al operei sale. „Ei bine”, a spus Lynch, „imaginaţi-vă că aţi găsi o carte de ghicitori şi aţi putea începe să le desluşiţi, dar ar fi foarte complicate. Misterele ar deveni evidente şi te-ar emoţiona. Cu toţii găsim această carte de ghicitori şi este doar ceea ce se întâmplă.
Şi le poţi desluşi. Problema este că le descifrezi în interiorul tău şi, chiar dacă i-ai spune cuiva, nu te-ar crede sau nu ar înţelege în acelaşi fel ca tine”.
Patru nominalizări la Oscar și premiat la Cannes David Lynch a primit patru nominalizări la premiile Oscar. Tot patru nominalizări a avut și la la Globurile de Aur. În 1991, el a primit trofeul Franklin J. Schaffner din partea American Film Institute. El a primit trofeul Palme d’Or pentru „Wild at Heart”. Tot la festivalul de film din Franța a primit și premiul pentru regie, în 2001, pentru „Mulholland Drive”. David Lynch a mai fost recompensat în Franța și cu două premii César, pentru „cel mai bun film străin”, în 1982 și 2002, pentru „The Elephant Man” și „Mulholland Drive”.