Oameni și locuri

Campania oameni și locuri: Acolo unde tradițiile dăinuiesc de la mic la mare

Campania oameni și locuri:
Sursa video: TVR MOLDOVA

Dacă vorbim de tradiții şi unitate, ne referim la oamenii din Dănceni. Îți deschid larg poarta și te invită într-o lume a frumosului şi a lucrurilor venite din suflet. Aici tradiția e tradiție, iar oamenii nu uită să fie oameni. Ospitalitatea românească e la ea acasă, iar gospodarii au mereu ceva de spus, de arătat și... ceva gustos de pus pe masă.

Din generație, în generație. Probabil, acesta este sloganul oamenilor din Dănceni. Vârsta e un număr și nu își are loc de cinste atunci când vine vorba de lucruri frumoase, în special de tradiții. Oamenii de aici simt altfel, văd lucrurile prin prisma emoțiilor, iar timpul...se scurge parcă pe lângă ei. Grațioase și pline de viață, femeile din sat ne-au cântat și ne-au încântat.

Timpul se pare că a uitat să-și pună amprenta peste ele, la câtă energie emană și cât de binevoitoare sunt. Cântecul popular e uneori un pansament pentru suflet, alteori - un răsuflu de la zilele tumultoase, dar mereu un motiv de a-și da întâlnire din când, în când.

Cele mai multe cântece le-au cules de la părinții lor, când se grămădeau pe la sărbători. Ele – copile mici, de după sobă ascultau și prindeau cuvintele. Azi au devenit un exemplu pentru tânăra generaţie. Într-un alt capăt de sat își alină dorul aceste fete, cu voci melodioase și cu dragoste pentru tradițiile românești.

Știm prin ce să ne distingem: prin oameni frumoși și sfătoși, peisaje rupte din realitate și prin ospitalitate...Cea pe care o găsești doar aici, acasă. Nu sunt mai prejos nici cei mici. Cu mișcări săltărețe, cu bujori în obrăjori și...tare mândri de tradițiile din străbuni.

 

Iar de atunci, aici a prins contur un sat frumos, cu oameni deosebiţi. E şi un prilej în plus ca sătenii să se adune în jurul unei mese și să depene amintiri. La final de zi se încinge o horă mare, la care se iau mână de mână toți sătenii. Mai nou, își propus să lege o nouă înfrățire cu cei din comuna Filipeștii de Pădure din județul Prahova.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter