Politic

La Londra s-a desfășurat cea de-a 3-a Reuniune a Dialogului strategic Republica Moldova – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Declarația comună

post-img
La Londra s-a desfășurat cea de-a 3-a Reuniune a Dialogului strategic Republica Moldova – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Declarația comună

Astăzi s-a desfășurat cea de-a 3-a reuniune a Dialogului Strategic Republica Moldova – Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Evenimentul a fost găzduit de către ministrul pentru Europa, Nusrat Ghani și a inclus participarea secretarului de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare, Lordul David Cameron și a ministrului pentru Forțele Armate, Leo Docherty.

Delegația Republicii Moldova a fost condusă de către secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Carolina Perebinos și a inclus participarea viceprim-ministrului, ministrului afacerilor externe, Mihai Popșoi și a secretarului de stat al Ministerului Apărării, Valeriu Mija.

Dialogul a fost stabilit în cadrul Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare între Republica Moldova și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnat la sfârșitul anului 2020.

În cadrul Dialogului părțile au abordat o gamă largă de subiecte vizând cooperarea bilaterală, care s-a intensificat de la atacul Rusiei asupra Ucrainei. Aceasta include un parteneriat revigorat în domeniul securității și apărării, prin consolidarea rezilienței Republicii Moldova pentru a face față amenințărilor precum vulnerabilitățile pe dimensiunea securității cibernetice, precum și o cooperare sporită în domeniul aplicării legii și justiției penale, schimbului de informații pentru combaterea criminalității grave și organizate și sprijinul pentru reforma apărării.

De asemenea, aceasta implică sprijinul Marii Britanii pentru reformele politice și economice în Republica Moldova, în special în ce privește securitatea energetică, combaterea corupției, consolidarea democrației, dezvoltarea sectorului privat și mass-media independentă. Cooperarea bilaterală include și un program umanitar substanțial din partea Regatului Unit pentru a asigura acoperirea necesităților de bază ale refugiaților ucraineni și persoanelor vulnerabile din Republica Moldova, sprijinind în același timp consolidarea sistemului național de protecție socială. Ambele părți au evaluat ritmul crescând al contactelor la nivel ministerial de la reuniunea de anul trecut a Dialogului care a avut loc la Chișinău și au salutat parteneriatul puternic și relațiile de prietenie de care se bucură țările noastre. Regatul Unit și-a reiterat sprijinul pentru eforturile Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană.

Ținând cont de faptul că regimul temporar de liberalizare a tarifelor în cadrul Acordului de Liber Schimb între Regatul Unit și Republica Moldova urmează să expire la 31 iulie 2024, ambele părți poartă discuții active privind viitorul acestuia.

Adițional, recunoscând importanța extinderii și consolidării cadrului juridic bilateral solid existent, părțile au reafirmat voința de a intensifica discuțiile vizând încheierea unui acord privind conversiunea permiselor de conducere și a unui acord privind readmisia.

În contextul demarării pregătirilor de organizare în această toamnă în Republica Moldova a alegerilor prezidențiale și a referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, Regatul Unit și-a reafirmat angajamentul neclintit de a apăra alegerea democratică a Republicii Moldova de a urma calea libertății, independenței și suveranității.

Ambele părți și-au exprimat interesul pentru continuarea angajamentelor comune în 2024 și a celor viitoare.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter