Europa azi

ULTIMA ORĂ! Consiliul Europei numește oficial Rusia stat terorist

post-img
Consiliul Europei
Sursa foto: coe.int

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recunoscut Rusia ca fiind stat terorist prin adoptarea unei rezoluții intitulate „Escaladarea continuă în agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, care declară Federația Rusă regim terorist.

99 de membri ai adunării au votat pentru rezoluție iar unul s-a abținut. Parlamentarul ucrainean Oleksii Gonciarenko și Agenția Națională pentru Prevenția Corupției în Ucraina au relatat informația. Gonciarenko este membru al delegației ucrainene în APCE. Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei este o adunare interparlamentară de legiuitori din 46 de state membre. Rezoluția mai cere statelor să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană și numește prezența Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU ca fiind ilegală.

În cadrul ședinței plenare a vorbit și președintele Volodimir Zelenski. Rezoluția cere și crearea unui tribunal internațional. Zelenski a spus că Europa „poate juca un rol istoric în crearea Tribunalului Special pentru Crima de Agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei. Haideți să o facem! Aceasta va fi cel mai bun mod de a proteja principiile legislației internaționale", potrivit Interfax.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter