TVR Moldova îți amintește pe scurt cele mai importante evenimente care au avut loc miercuri, pe 2 aprilie.
Evghenia Guţul rămâne după gratii. Curtea de Apel a respins recursul avocaților
Judecătorii Curții de Apel au menținut, miercuri, decizia Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, în privința bașcanului Evghenia Guţul de arest preventiv de 20 de zile în penitenciar. Magistrații au respins recursul avocaților guvernatoarei regiunii găgăuze. Este vorba despre dosarul în care Guțul figurează alături de actuala viceprimară a municipiului Orhei, Anastasia Țurcan. Cauza a fost pornită pentru fapte de gestionare frauduloasă a fondurilor electorale, finanțare ilegală și fals în declarații pentru campania electorală din 2023 pentru funcția de bașcan. Pe 25 martie, Evghenia Guțul a încercat să fugă din Republica Moldova și a fost reținută pe Aeroportul Internațional Chișinău.
Șoferul lui Nesterovshi îl dă de gol pe Oleg Ozerov
Un fost consilier orășenesc PSRM din orașul Sângera, Dmitri Dologan, este șoferul care, pe 18 martie, l-a dus pe deputatul Alexandr Nesterovschi la Ambasada Federației Ruse. Dmitri Dologan a fost consilier orăşenesc la Sângera, mun. Chișinău, din partea PSRM în 2018 - 2019. El este ginerele unui alt activist socialist din aceeași localitate, Sergiu Brînzilă. Șoferul lui Nesterovschi a fost audiat de poliție și a recunoscut că l-a dus pe deputatul afiliat lui Șor la Ambasada Rusiei pe 18 martie. Mărturiile Dologan demonstrează că declarațiile ambasadorului rus Oleg Ozerov, diseminate de activiști socialiști, că imaginile video și foto ale SIS ar fi din altă zi sau falsificate, sunt neîntemeiate.
Expulzarea celor trei diplomați ruși: Simpatizanții lui Ilan Șor le-au cântat „Katiușa”
Cei trei diplomați ruși declarați indezirabili de autorităţile Republicii Moldova au plecat în Rusia. Ei au fost conduşi, miercuri, la aeroport de simpatizați ai lui Ilan Șor, care le-au transmis mesaje de susţinere pe versurile câtecului sovietic „Katiușa”. Aceasta este o piesă rusească despre dragostea dintre doi tineri, unde băiatul pleacă să își apere patria, iar fata promite că îi va păstra iubirea neștirbită. Angajaţii misiunii diplomatice ruse la Chişinău au fost declaraţi indezirabili după ce Serviciul de Informaţii şi Securitate a dezvăluit că Alexandr Nesterovschi a fugit în regiunea transnistreană, cu sprijinul serviciilor speciale rusești.
O lege a „agenților străini” în R. Moldova, în stil rusesc, propusă de comuniști și socialiști
Partidul Comuniştilor vrea o lege a agenţilor străini în Republica Moldova, după modelul rusesc. Un asemenea proiect a fost înregistrat de şase deputaţi ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Pentru entitățile sau persoanele care nu se vor înregistra în „Registrul Agenților Străini”, autorii proiectului propun amenzi de până la 200.000 de lei. Conform proiectului, „agent străin” poate fi numită orice persoană juridică sau fizică ce primește cel puţin jumătate din veniturile sale din străinătate. O astfel de lege a apărut, mai întâi, în Federaţia Rusă, pentru controlul organizaţiilor internaţionale și pentru a reduce la tăcere criticile la regimului lui Putin.
Germania oferă Republicii Moldova alte 37 de milioane de euro, pentru independență energetică
Germania oferă Republicii Moldova un nou ajutor financiar de 37 de milioane de euro. Anunţul a fost făcut de ministra Afacerilor Externe a Germaniei , Annalena Baerbock, în cadrul unei vizite la Chişinău. Oficialul german a mai precizat că ţara sa va continua să sprijine Republica Moldova în parcursul său european şi în calea spre independența energetică. „Guvernul federal a decis să oferr alte 37 de milioane de euro ca ajutor pentru Moldova. În următorii doi ani, noi, la nivel european, dar şi german, vom sprijini şi mai puternic independenţa energetică a Moldovei şi integrarea sa completă în piaţa energetică europeană”.
Tiraspolul declară război jurnaliștilor din Republica Moldova și celor străini
Așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat, pe 31 martie, un „proiect de lege”, care prevede sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului. Această inițiativă abuzivă, subliniază Asociația Promo-LEX, nu face decât să confirme tendințele regimului de suprimare a vocilor critice și de blocare a oricărei forme de relatarea obiectivă a realităților din teritoriu. Inițiativa ilegală a Tiraspolului, precizează asociația, prevede amenzi de până la 160 de lei pentru persoane fizice și între 300 și 800 de lei pentru persoane cu funcții de răspundere.
Reacția Chișinăului la proiectul Tiraspolului împotriva jurnaliștilor
Tiraspolul demonstrează încă o dată faptul că se caută cu orice preț escaladarea situației între cele două maluri și crearea unui fundal de neîncredere, susține Biroul Politici de Reintegrare. Reacția Chișinăului vine după ce așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat pe 31 martie un „proiect de lege”, ce prevede sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului. Autoritățile Republicii Moldova precizează că monitorizează cu atenție situația drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în raioanele de est ale țării.