Tiraspolul demonstrează încă o dată faptul că se caută cu orice preț escaladarea situației între cele două maluri și crearea unui fundal de neîncredere, susține Biroul politici de reintegrare. Reacția Chișinăului vine după ce așa-numitul „soviet suprem” de la Tiraspol a înregistrat pe 31 martie un „proiect de lege”, ce prevede sancțiuni împotriva jurnaliștilor străini, inclusiv a celor de pe malul drept al Nistrului.
Autoritățile Republicii Moldova precizează că monitorizează cu atenție situația drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în raioanele de est ale țării.
„Un domeniu care a trezit întotdeauna o îngrijorare deosebită a Chișinăului, dar și al multor parteneri externi ai Republicii Moldova, a fost cel al libertății presei, inclusiv limitarea accesului jurnaliștilor de pe malul drept în regiunea transnistreană. Pasul întreprins de Tiraspol demonstrează încă o dată faptul că se caută cu orice preț escaladarea situației, crearea unui fundal de neîncredere între cele două maluri”, se menționează într-un comunicat de presă al Biroul politici de reintegrare.
Potrivit instituției, poziția Chișinăului a fost deja expusă într-un mesaj adresat reprezentantului politic al Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană.
„Au fost informați și partenerii noștri externi. Contăm pe faptul că această nouă sfidare a bunului simț nu va trece neobservată de OSCE”.
Biroul politici de reintegrare susține că subiectul respectiv va fi abordat de către Oleg Serebrian în cadrul discuțiilor pe care le va avea pe 7 aprilie cu reprezentantul special al președinției în exercițiu al OSCE, ambasadorul Thomas Lenck, precum și cu reprezentanta specială a UE în procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană, doamna Dorota Dlouchy-Suliga.
Citiți și:
Tiraspolul declară război jurnaliștilor din Republica Moldova și celor străini