Actualitate

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop: Biserica ortodoxă rusă este un instrument al puterii imperiale a ţarului Putin

video

„Biserica ortodoxă rusă este un instrument al puterii imperiale a ţarului Putin şi îi susţine toată politica de supunere a unor popoare, politică promovată inclusiv în Republica Moldova”, despre acest lucru a vorbit academicianul, Ioan – Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, în cadrul emisiunii „Lecția de Istorie”, de la TVR MOLDOVA.

ZFR

„Spre deosebire de Occident, unde biserica este catolică, adică universală și este supusă exclusiv Papei și toate bisericile așa-zis naționale întâi sunt supuse Papei și după aceea acționează ca biserică poloneză, franceză sau spaniolă, în Răsărit, bisericile sunt supuse statului în care funcționează, așa s-a stabilit de la Bizanț. E diferență dintre răsărit și apus. Acum în Rusia este o situație specială, care nu există în nicio altă țară ortodoxă. Biserica Rusă pe acțiuni, pe fapte, este un instrument al puterii imperiale a țarului Putin și îi susține toată politica de supunere a unor popoare. Inclusiv această politică în Ucraina și R. Moldova și unde vreți. Biserica ortodoxă rusă este instrument, pentru că ierarhia ei acționează în conivență cu puterea politică și cum zice Putin și conducerea de acolo, zice și biserica. Am impresia că lumea de rând aici, în Basarabia, mai ales lumea de la sate, nu conștientizează aceste lucruri. Ei zic cum ziceau țăranii mei din Ardeal: dacă popa nostru se duce cu vlădica cutare, e treaba lui, noi ne rugăm lui Dumnezeu. Dumnezeu e mare, vede și dacă greșim, iartă. E un fel de fatalitate. Cine profită din fatalitate? Să nu credeți că omul de rând profită. Până la urmă, pentru poporul de rând, că popa din sat ține cu ierarhia Basarabiei de la București sau ține cu ierarhia rusă, poporul de rând simte mai puțin. Simt însă factorii politici, simte atmosfera politică. Deci, cine profită de pe urma subordonării bisericilor acestora din țari ortodoxe Moscovei este tot ierarhia. Poporul este o masă care poate fi de manevră, să zicem, un timp, da nu tot timpul. Până la urmă iese la iveală dreptatea ”, a spus academicianul Ioan-Aurel Pop.

Emisiunea „Lecția de Istorie”, din data de 07.09.2024.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter