Evenimente şi Campanii

Republica Moldova găzduieşte în aceste zile concursul național de degustare – Vinul Moldovei

Degistare de vinuri la Chișinău
Sursa video: TVR MOLDOVA

În premieră, Republica Moldova găzduieşte în aceste zile concursul național de degustare – Vinul Moldovei. Experţi naţionali şi internaţionali vor testa peste 200 de vinuri autohtone, iar cele mai bune vor fi premiate.

Timp de două zile, experţi locali dar și din Marea Britalie, Franţa, Bulgaria, România și Polonia au degustat vinuri produse din soiuri autohtone, Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră, dar şi cupaje obținute prin amestecuri cu soiuri europene.

„Acesta este Fetească Albă, este un vin floral, uşor şi fresh. Are o bună aciditate, are prospeţime, are tot ceea ce aştepţi de la un vin alb, tânăr.”

ROBERT JOSEPH, expert, Marea Britanie: „Este foarte greu să spui care vinuri sunt cele mai bune, pentru că diferiţi oameni fac vinuri diferite. Cel mai mult ce mă încântă, referitor la Moldova, este progresul şi inovaţia de la an la an.”

Degustarea s-a făcut "în orb", iar mostrele prezentate spre jurizare au fost grupate în 5 categorii - vinuri albe liniştite; vinuri roşii şi roze liniştite; vinuri efervescente albe, roşii şi roze; vinuri alcoolizate şi aromatizate; băuturi spirtoase.

DOMINIQUE TUSSEAU, oenolog, Franţa: „Sunt vinuri foarte interesante, în special Fetească Albă, de care am fost impresionat. Eu ştiu despre vinurile moldoveneşti, pentru că am luat parte la multe degustări. Am fost foarte impresionat de amestecul dintre soiurile locale şi cele internaţionale.”

VALERIU COTEA, preşedinte, Comisia de oenologie, Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului: „E o competiţie foarte interesantă, dar şi inedită, pentru că e legată de soiurile autohtone. A fost o perioadă în care acestea, din păcate, au mai fost uitate, acum este o revenire fantastică spre asemenea soiuri.”

La competiție s-au înscris 52 de vinării din Republica Moldova.

ELIZAVETA BREAHNĂ, director interimar, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului: „Doar 30% din vinuri vor fi medaliate, acele cu punctaj mai înalt. La caest concurs participă 20 de degustatori, din care sunt formate 4 comisii.”

DIANA LAZĂR, şef industria vitivinicolă, Proiectul Agricultură Performantă, USAID: „După criza pandemică avem şi în acest an o criză care a afectat exporturile de vinuri, avem o descreştere de 25%. Iar toate activităţile pe care le organizam prin proiectele USAID, le susţinem alături de ONVV. Urmărim redinamizarea şi relansarea unei creşteri durabile.”

Câștigătorii concursului vor fi premiați mâine, la deschiderea oficială a Zilei Naționale a Vinului care se va desfăşura în Piaţa Marii Adunări Naţionale. În Chişinău vor fi restricţii de circulaţie. De azi de la ora 21, până pe 3 octombrie, ora 5, va fi deviat transportul public de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, tronsonul între străzile Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni și A. Pușkin. Primăria municipiului Chișinău recomandă conducătorilor auto să evite zona centrală a orașului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter