Actualitate

Atacurile cu rachetă ale Rusiei asupra Ucrainei au lăsat din nou Republica Moldova fără curent

Moldova fara lumina
Sursa video: TVR MOLDOVA

Noile atacuri cu rachete ale ruşilor în Ucraina au scufundat, din nou, Republica Moldova în beznă. S-a întâmplat astăzi, la amiază. Pana a provocat un adevărat haos pe străzile Chişinăului. Din cauza căderii curentului, sute de blocuri de locuinţe au şi rămas fără apă şi gaze.

Autorităţile au reacţionat imediat şi au declarat că Rusia au lăsat din nou Republica Moldova în întuneric. În unele zone, curentul a apărut peste o oră, ca mai târziu să dispară din nou.

Pana de curent s-a produs la ora 14 şi 23 de minute şi au avut de suferit toate localităţile Republicii Moldova. În doar câteva minute, pe străzile Chişinăului s-a instalat haosul, iar pe unii cetăţeni i-a cuprins panica.

Toate troleibuzele s-au oprit, iar pe străzi s-au format ambuteiaje infernale. Pe frig şi ploaie, oamenii au fost nevoiţi să îngheţe în staţiile de aşteptare.

Pe unii, pana de curent i-a prins în magazine. Unii cumpărau pâine şi lapte, alţii - lumânări.

La puţinele benzinării, care şi-au putut continua activitatea datorită generatoarelor de curent, s-au format cozi imense.

În mai multe regiuni ale Republicii Moldova a dispărut semnalul de telefonie mobilă și internetul. Instituţiile medicale şi întreprinderile care asigură cetăţenii cu produse de primă necesitate au continuat să lucreze în regim normal, datorită generatoarelor. La scurt timp după căderea curentului, autorităţile au venit cu mesaje în care au asigurat basarabenii că instituţiile statului lucrează pentru a reconecta toţi consumatorii. Responsabilii de la Chişinău au îndemnat oamenii la calm. Şi preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacţionat.

DECLARAŢIA PREŞEDINTELUI REPUBLICII MOLDOVA, MAIA SANDU; „Rusia a lăsat Moldova pe întuneric. Războiul Rusiei în Ucraina omoară oameni, distruge cu rachete blocurile de locuit și infrastructura energetică. Viața oamenilor nu poate fi întoarsă înapoi. Dar furnizarea energiei electrice poate fi restabilită. Vom rezolva problemele tehnice și vom avea din nou lumină. Toate instituțiile statului lucrează în acest sens. Nu putem avea încredere într-un regim care ne lasă pe întuneric și frig, care ucide intenționat oameni, din simpla dorință de a ține alte popoare în sărăcie și în umilință. Oricât de greu ar fi acum, singurul nostru drum, calea de viitor a Republicii Moldova, trebuie să rămână spre lumea liberă.”

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter