Economic

VIDEO. Anca Dragu, după anunțul că va fi guvernator al BNM: Au căutat persoane care să știe ce înseamnă aderarea la UE. Vreau să asigurăm independența şi integritatea BNM

Anca Dragu, exclusiv la TVR

Cu experiență în sectorul financiar-bancar, în politici publice și de aderare la Uniunea Europeană, Anca Dragu a fost votată guvernator al Băncii Naţionale din Republica Moldova. A declarat în exclusivitate pentru Știrile TVR că dorește asigurarea independenței și integrității BNM și că dorește să sprijine Republica Moldova în parcursul european.

Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naţionale din Republica Moldova: Astăzi am avut audiere în Comsia Juridică, apoi a fost votul plenului şi după aceea am avut prima întâlnire cu câţiva din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei. Vreau să asigurăm independenţa şi integritatea BNM, sunt elemente esenţiale într-o economie într-un proces semnificativ de convergenţă, cum este economia Republicii Moldova. Sunt elemente semnificative care să atragă încrederea investitorilor.

Reporter: Vă gândiţi la o colaborare cu BNR?

Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naţionale din Republica Moldova: Există această colaborare, chiar în seara aceasta am avut discuţii punctuale şi pe programele de twinning pe care dumnealor deja le desfăşoară alături de staff-ul BNR. Da, deci aceste programe sunt în derulare şi ele se vor accentua în anii ce urmează, tocmai având în vedere acest parcurs european pe care Republica Moldova l-a început. De fapt, acesta a fost şi ideea acestei numiri, aşa au început dumnealor să caute pentru conducerea BNM persoane cu un profil care să ştie ce înseamnă aderarea la UE.

Reporter: Când aţi ştiut prima oară că sunteţi pe lista scurtă?  

Anca Dragu, guvernatorul Băncii Naţionale din Republica Moldova: Nu am discutat pentru funcţia de guvernator. Am început discuţiile acum câteva luni, dar ei căutau pentru viceguvernator, pentru Consiliul de Supraveghere, cam aşa au avut loc discuţiile.  Această situaţie a apărut de ieri şi atunci am discutat pentru a prelua funcţia de guvernator al BNM.

Banca Naţională a Moldovei are un nou guvernator. Anca Dragu, fost ministru al Finanţelor Publice în Guvernul României

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter