Cultură

În Republica Moldova, a fost comemorat Ștefan cel Mare și Sfânt

video

Astăzi se împlinesc 521 de ani de la moartea domnului Țării Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. Evenimente de comemorare au avut loc în mai multe biserici din Republica Moldova, dar şi la Cetatea Soroca, construită de marele voievod. În aceste zile, la Mănăstirea Putna, locul unde Ştefan îşi doarme somnul de veci, se adună pelerini din tot spaţiul românesc.

În vechea fortăreaţă din Soroca au răsunat cantece şi poezii în amintirea marelui voievod. A fost un adevărat spectacol prin intermediul căruia au fost reconstituite evenimente de acum 500 de ani, spre încântarea vizitatorilor cetăţii.

"Unul dintre cei mai populari domnitori din Ţara Moldovei. Este îmbucurător faptul că participă şi elevii şi cu mare drag recită acele poezii sau opere ce manifestă vitejia şi iscusinţa militară a marelui domnitor." "El a dus foarte multe războaie cu turcii şi pentru mine a fost un om eveniment foarte interesant şi o lecţie de istorie foarte interesantă." "Ştefan cel Mare, erou al neamului. Prin astfel de evenimente învăţăm copiii noştri ce îmnseamnă dragostea de ţară, de patrie, de neam şi nu în ultimul rând de domnitorul nostru Ştefan cel Mare şi Sfânt."

DUMITRU UNGUREANU muzeograf, Cetatea Soroca: Este unicul monument arhitectural din perioada medievală, logic şi Ştefan cel Mare este o figură importantă aici în zonă. Cea mai importantă figură din toată perioada medievală a Moldovei."

Ştefan cel Mare, remarcabil domnitor al Moldovei în perioada medievală, a domnit aproape jumătate de secol, a ridicat 47 de biserici şi mănăstiri şi a promovat cultura şi educaţia acelor vremuri. În 1992 a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter