Pe cât sunt de mici, pe atât pot fi de periculoase. Înțepăturile de insecte nu mai sunt doar o neplăcere de sezon, pentru unii pot însemna o urgență medicală gravă. Doar într-o săptămână, opt persoane au avut nevoie de ajutorul medicilor din cauza înţepăturilor de albine sau viespi. Şi pentru că sezonul cald e perioada în care astfel de situaţii pot apărea des, specialiştii ne arată cum putem recunoaşte un şoc anafilactic şi cum să acordăm primul ajutor.
NADIA MIHUŢĂ, jurnalist TVR MOLDOVA: Săptămâna trecută, pentru șase persoane, o simplă înțepătură de insectă putea să se transforme într-o tragedie. Centrul Național de Asistență Medicală a înregistrat opt urgențe alergologice, dar, în șase cazuri, medicii spun că a fost vorba de șocuri anafilactice provocate de veninul de albine sau viespi. Astfel de situaţii extrem de grave pot apărea mai ales în sezonul cald, când riscul înțepăturilor de insecte crește. Medicii spun că, în această perioadă, se confruntă des cu urgenţe medicale provocate de înțepăturile de ţânţari sau bondari, ori de muşcăturile de urechelniţe. Pacienții care nu ştiu că sunt alergici pot ajunge în stare critică.
DANIELA CORNEA medic alergolog: Cel mai frecvent sunt muşcăturile de ţânţari. Și adulţii, şi copii se adresează, dar avem şi cazuri excepţionale, în ultimul timp foarte mulţi sunt muşcaţi de urechelniţă. Ne ne aşteptăm la un val de muşcături de albine şi viespi, deoarece s-a început polenizarea florilor şi strâng activ mierea. Avem pacienţi care se ocupă cu agricultura şi sunt nevoiţi să fie mereu în contact cu insectele. Avem şi pacienţi când au făcut şoc anafilactic şi peste 12 ore de la înţepătura de viespe. Oamenii spun că încearcă să evite contactul cu insectele ce pot fi periculoase. „- Trăiesc la ţară şi regulile cam le ştiu. Dacă te înţeapă o albină sau viaspă pui ori apă rece, uneori miere punem.
- O înţepătură de albină poate provoca şi un şoc anafilactic. Cunoaşteți ce este un şoc anafilactic?
- Nu, din astea nu ni s-au întâmplat.”
„Eu practic în fiecare sezon sunt înţepată şi noi mergem de fiecare dată la urgenţă. Eu mă panichez.”
„O înţepătură provoacă şi un şoc anafilactic, ştiţi cum să reacţionaţi? Trebuie o injecţie de făcut.
- Cum vă păziţi de înţepăturile insectelor?
- Mă păzesc, dacă o văd de departe încep să o îndepărtez.”
„-A fost un caz, în copilăria mea. Acum nu am mai avut... Nici albine nu am mai întânit.
-Dar știți să reacţionaţi în cazul unui șoc anafilactic?
-De obicei, merg la Urgențe și am acasă medicamente pentru că sora mea este alergică.” Medicii spun că umflăturile, dificultăţile de respiraţie sau stările de ameţeală pot fi semnele unui şoc anafilactic. În astfel de situaţii imediat sunaţi la numărul unic de urgenţă 112. DANIELA CORNEA, medic alergolog: Dacă au senzaţia că nu le ajunge aer, senzaţia de bronho spasm, o şuerătură din piept sau un edem foarte mare şi pronunţat. Urticarea poate să se dezvolte şi poate să apară nu numai în locul înțepăturii insectei, dar şi pe tot corpul. Se consideră la fel o urgenţă majoră necesară pentru adresare. Pacientul are timp să-şi administreze autoijectorul de adrenalină, copii până la 30 de kg - 0.15 mg, iar maturii care au mai mult de 30 de kg - 0.3 mg, dar depinde şi zona unde este înţepat. Dacă este în limbă, gât sau faţă, reacţia o să fie mai activă în comparaţie cu extremităţile precum mâinile şi picioarele. Pentru a evita înţepăturile sau muşcăturile de insecte, medicii recomandă evitarea zonelor cu vegetaţie abundentă sau flori, bazinele acvatice sau prisăcile. Cei care ştiu că sunt alergici trebuie să poarte asupra lor un autoinjector cu adrenalină. REDACTOR: NADAI MIHUŢĂ Imagine: Mihai Lisnic