Autoritățile propun majorarea numărului de întreprinderi mici şi mijlocii eligibile de sprijin financiar din partea statului. Dacă, până acum, de acest ajutor beneficiau doar companiile cu afaceri de până la 100 de milioane de lei, noul prag a fost ridicat la 500 de milioane. Iniţiativa a fost propusă de deputatul Radu Marian.
Preşedintele Comisiei economie, buget şi finanţe susţine că dacă nu va fi majorat plafonul de eligibilitate pentru companiile ce pot beneficia de ajutor de la stat, atunci aproximativ 200 de întreprinderi riscă să îşi piardă, în 2026, statutul de antreprenori mici şi mijlocii, precum şi granturile, dobânzile sau garanţiile de creditare.
RADU MARIAN președintele Comisiei economie, buget și finanțe: Această modificare, creştere majoră va duce la faptul că mai multe companii din ţara noastră vor beneficia de suport din partea statului, din partea ODA care este o organizaţie cu misiunea de a susţine organizaţiile mici şi mijlocii. De asemenea vor beneficia mai multe companii de suport din partea UE şi a programelor finanţate de UE.
O altă iniţiativă vizează promovarea înreprinderilor din zonele rurale.
RADU MARIAN, președintele Comisiei economie, buget și finanțe: Venim cu modificări la Legea privind achiziţiile publice, o iniţiativă care să susţină afecerile mici, mai ales în zonele regionale. De exemplu, dacă o instituţie de stat va dori achiziţioneze alimente sau apă pentru angajaţii săi, o grădiniţiă sau o şcoală, atunci acestea vor putea oferi un punctaj suplimentar pentru acele companii care vor avea producţia mai aproape de locul livrării.
Potrivit lui Radu Marian, în 2024, statul a investit peste 17 miliarde de lei pentru achiziţiile publice. Modificarea va încuraja creşterea locurilor de muncă şi lansarea afacerilor mici. Îniţiativele urmează să fie dezbătute de Parlament.
REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ