Economic

Guvernul Republicii Moldova a votat legea bugetului de stat pentru anul 2024

Guvernul Republicii Moldova a votat legea bugetului de stat pentru anul 2024

Guvernul Republicii Moldova a votat astăzi legea bugetului de stat pentru anul 2024. Sunt estimate venituri de peste 66 de miliarde de lei, cu peste 800 de milioane de lei mai mult decât în acest an. Deficitul bugetar estimat este insa de peste 15 miliarde și va fi accoperit, în mare parte ,din surse externe.

Potrivit legii bugetului, pentru 2024, sunt prevăzute cheltuieli de peste 82 de miliarde de lei, deci va fi un deficit de 15,5 miliarde de lei.

BUGETUL DE STAT PENTRU 2024

Venituri: 66,6 miliarde de lei

Cheltuieli: 82,2 miliarde de lei

Deficit: 15,5 miliarde de lei

PETRU ROTARU ministrul Finanţelor: „Avem o creşetere faţă de anul trecut, dacă vorbim de venituri totale de 837 de milioane de lei. Dacă vorbim de venitruile fiscale, adică doar colectate de Serviciul Vamal şi Serviciul Fiscal vom avea o creştere de 9% sau cinci miliarde. Ceea ce ne asigură să avem politici salariale şi investiţionale.”

În 2024, cel mai multe fonduri sunt alocate pentru dezvoltarea infrastructurii - un miliard 600 de mii de lei. Tot atâţia bani au fost oferiţi şi pentru subvenţionarea agriculturii. Pentru programul de compensaţii pentru perioada rece a anului au fost alocaţi peste un miliard 500 de mii de lei. Pentru dezvoltare regionala s-au alocat doar 600 de milioane de lei.

ALOCAȚII BUGETARE

INVESTIȚII INFRASTRUCTURĂ 1,6 miliarde de lei

AGRICULTURĂ 1, 6 miliarde de lei

COMPENSAŢII ENERGIE  1,5 miliarde de lei

DEZVOLTAREA LOCALĂ ŞI REGIONALĂ   600 de milioane de lei

ACTIVITĂŢILE CULTURALE 280 de milioane de lei

A fost votat şi Fondul asigurării obligatorii de asistență medicală care prevede atât venituri şi cheltuieli de peste 15,4 miliarde de lei.

ALA NEMERENCO ministrul Sănătăţii: „Deci este egală suma la venituri şi la cheltuieli. Avem o creștere față de bugetul aprobat pentru anul trecut în acest fond cu 9,1%. Când vorbim de venituri am prognozat o crelştere din contul contribuţiilor persoanelor anagajate. O creşetere de cu peste 15%, avem o creștere mai mică, dar ne bucură că este o creștere și la contribuțiile acumulate.”

Bugetul asigurărilor sociale de stat  pentru anul viitor este estimat la peste 15 miliarde de lei. Politicile sociale vor fi axate pe creşterea natalităţii, dezvoltarea educaţiei şi motivarea tinerilor de a se angaja.

DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: „Bugetul Investim pentru Copii cnţine câteva majorări esenţiale pentru viitorul copiilor noştri.1 Majorăm considerabil indemnizația la nașterea copiilor la valoarea de 20 de mii de lei. Majorăm salariile tuturor profesorilor şi educatorilor cu 15 la sută. La fel vom dubla bursele la studenții facultăților cu profil pedagogic”.

Suplimentar, în 2024, vor fi alocate aproape 200 de milioane de lei pentru susținerea întreprinderilor, prin programe de susținere a antreprenorilor. Proiectele de legii urmează să fie trimise Parlamentului.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter