De câteva zile, ceața densă a pus stăpânire pe Republica Moldova. Pe lângă dificultăți în transporturi, acest fenomen ne poate afecta atât sănătatea cât şi starea de spirit. Mai ales că specialiştii îl asociază şi cu gradul ridicat de poluare atmosferică care se înregistrează zilele acestea. În astfel de condiţii, cei care suferă de boli cronice, vârstnicii dar şi copiii sunt sfătuiti să evite plimbările, mai ales la orele de vârf în trafic.
Un front atmosferic cald, lipsa precipitaţiilor şi prezenţa ceţii au dus la o concentraţie de poluanţi în aer ce depăşeste de până la 1,6 ori valoarea maximă de referinţă, afirmă specialiştii de la Inspectoratul de mediu. Cei mai mulţi dintre oamenii pe care i-am întâlnit pe stradă spun că resimt din plin efectele episodului prelungit de ceaţă.
„-Clar că ne influenţează, dar nu avem încotro. Psihologic la fel ne influenţează mult. -Cum vă simţiţi în această perioadă? -Iată nu prea bine. Asta vreau să zic că nu mă simt bine deloc dar nu avem încotro. Acest lucru nu Cel de Sus a creat, dar tot mâna omului, a făcut încălzirea globală. Nu doar de ceaţă. Şi când nu este e foarte aglomerat prin oraş şi aer curat nu este. Să pui un şerveţel şi să îl laşi pe fereastră, peste juma' de oră se înegreşte. Apoi ce aer vine în cameră, dacă stai cu ferestrele deschise. Dacă sincer, nu prea, pentru că noi lucrăm de acasă şi nu observăm mult. Poate puţin dispoziţia e altfel, s-a stricat, dar în rest, nu prea. Dacă lucram undeva prin oraş, trebuia să mergem undeva, observam mai tare.”
ZINAIDA GRIBINCEA, psiholog: „Absenţa soarelui şi ceaţa cu durata mai mare de timp poate contribui la agravarea şi activarea unor tulburări preexistente precum este depresia şi anxietatea. La persoanele meteo sensibile se atestă modificări de ordin neuropsihic. Acestea, astfel, pot acuza de cefalee, migrene, lipsa capacităţii cognitive şi de concentraţia atenţiei, tulburări de comportament alimentar şi de somn”.
Medicii le recomandă în special vârstnicilor, copiilor şi persoanelor bolnave să evite plimbările lungi în zonele aglomerate şi în orele de vârf, când poluarea este la cel mai ridicat grad.
LĂCRIMIOARA DIMOV medic de familie: „Ceaţa reţine foarte multe particule care poluează aerul şi calitatea aerului mai ales în oraşe mari unde se circulă intens cu autoturismele calitatea aerului este foarte proastă. Aerul poluat reţine foarte mult viruşii şi bacteriile pe care noi le inhalăm. Scade foarte mult nivelul de energie, are de suferit somnul şi tensiunea, fie că creşte necontrolat sau din contra scade, respectiv persoanele au dureri de cap, dureri musculare. Unii chiar prezintă semne de inapetență, stres, nu se pot adapta la acest condiţii.”
Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunţă că ceaţa se menţine pe întreg teritoriul Republicii Moldova şi în acest week-end. Totodată, vremea se va încălzi uşor, iar izolat, noaptea vor cădea ploi slabe.